Mai multe universități din țară vor să condiționeze prezența fizică a studenților de vaccinare sau de testare

Ultima actualizare: 30-07-2021 20:19

După un an de studiu online, universitățile se pregătesc să reia cursurile față în față.

Dar unele se gândesc să condiționeze prezența fizică de vaccinare sau de testare. Ca să încurajeze imunizarea, în Iași, studenții vaccinați pot sta gratis în cămin timp de o lună.

Univesitatea Babeș Bolyai ar vrea să înceapă cursurile în sistem clasic. Dar acest lucru ar putea fi posibil doar dacă sunt îndeplinite câteva condiții.

Daniel David, recoturl Universității Babeș Bolyai din Cluj: „Condiţiile sunt legate de vaccinarea studenţiilor, trecerea prin boală sau efectuarea unui test periodic. Nimeni nu este forţat să facă aceste lucruri, dar dacă doreşte să participle la activităţi, trebuie să îndeplinească aceste constrângeri”.

Ștefan este student la Jurnalism și speră să se întoarcă în amfiteatru.

Ștefan Greavu, student: „M-am vaccinat deja de trei luni de zile. Nu am prins deloc atelierele foto-video. Au fost destul de anevoioase examenele”.

Și cazarea în cămin va fi condiționată de vaccinare sau de testarea periodică. Decizia finală va fi luată în septembrie.

La Iaşi, ca să încurajeze vaccinarea, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” le oferă studenților o lună gratis în cămin dacă s-au imunizat. Ioan este unul dintre studenții care va beneficia de această ofertă.

Ioan Ursache, student: „Putem să stăm câți mai mulți uniți, să participăm la activități”.

Bogdan Budeanu, director al Direcției Servicii Studențești: „Aproape 16 ore locuiești la cămin. Stai cel mai mult cu colegii, interacționezi. Probabilitatea de răspândire a virusului este foarte ridicată”.

Tot în Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a stabilit deja că va menține și cursurile online, dar numai în proporție de 25%.

Tudorel Toader, rector UAIC: „Am discutat și hotărât ca anul universitar să se reia față în față și să fim pregătiți pentru orice eventualitate”.

La Timișoara, Universitatea Politehnică analizează mai multe variante, dar ar vrea ca tinerii să revină la învățarea clasică.

Florin Drăgan, rector la Universitatea Politehnică Timişoara: „Gândim o posibilitate de testare săptămânala. Dorim revenirea tuturor studenţilor la cursuri. Ne interesează în primul rând laboratorarele. Pe partea de curs, am putea merge pe un format hibrid”.

Şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie, studenţii se vor întoarce la cursuri fără vreo condiționare. Celelalte două instituții de învățământ superior de stat din Timișoara merg pe aceeși variantă, dar nu au luat decizia oficial.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO