Jumătate din bursele de merit pentru elevii sportivi, tăiate de Ministerul Educației. Au primit însă 8.500 de elevi sub 5
Ministerul Educației taie jumătate din bursele de merit și de excelență acordate elevilor care iau premii la concursuri sportive.
Din luna septembrie vor fi recompensați cu 450 sau 600 de lei lunar numai câștigătorii competițiilor organizate de inspectorate și cele internaționale. În acest fel vor fi afectați mii de copii aflați la începutul carierei sportive.
„Sunt Vlad Stancu, vicecampion mondial și campion european la natație, iar eu îi susțin pe colegii mei din Racoviţă. Noi ne dorim să strângem cât mai multe laptopuri vechi, pe care să le recondiționăm și să le dăm elevilor care au nevoie de ele!” spune un sportiv implicat într-o campanie.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
De pe marginea unui bazin, un elev care a atins deja performanța face apel la bunăvoința românilor care iubesc sportul. Pentru că statul român susține numai declarativ pepinierele de sportivi. Mai marii din Educație au redus premiile care pot aduce elevului o bursă de merit, în lunile de școală. Au fost anulate medaliile de la concursurile liceelor sportive, regionale și interjudețene. Asta, după un an în care au primit burse de merit 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 și 168 cu 1 și ceva...
La Colegiul „Emil Racoviţă” au învățat și David Popovici, până în clasa a treia, și Nadia, în ultimul an de liceu. E singura școală de înot din țară, cu trei specializări- natație, polo și sărituri în apă. Însă cei 350 de elevi nu au bazin, ci merg până în Otopeni sau pe Lia Manoliu. Acum, pierd și bursele pentru premiile câștigate la concursurile de antrenament.
Experții Ministerului Educației și-au dat seama că nu pot susține asemenea cheltuieli și au schimbat criteriile, pentru viitorul an școlar.
Profesor Ion Toma, directorul Liceului Sportiv Mircea Eliade: „Stimularea din punct de vedere financiar este destul de slăbuță. Foarte mulți sportivi sunt din familii de nivel mediu sau submediu, și atunci orice ajutor e o mână întinsă pentru copilul ăla, ca să poată face sport de performanță.”
Călin Mircea Roșu, antrenorul Lotului Olimpic de Judo: „Se simt apreciați. E o muncă foarte grea, sunt foarte multe accidentări, fac multe sacrificii, se abțin de la mâncare, de la multe distracții specifice vârstei.”
Bursa de merit e calculată în funcție de zilele de școală. Deci elevii primeau de obicei între 300 și 350 de lei. Cei care fac judo puteau cumpăra așadar două batoane proteice sau o băutură cu electroliți pe zi.