Burse școlare de 10 lei pentru elevi bolnavi oferite de unele primării. ”E umilitor”
Doar 10 lei pe lună, iată valoarea ridicolă a bursei şcolare pe care unele primării din ţară o dau elevilor cu probleme grave de sănătate sau celor din familii sărmane.
Iar cei cu merite deosebite şi premii la olimpiade primesc 20 de lei, în timp ce, în alte oraşe, sumele sunt şi de 10 ori mai mari. O lege promulgată de preşedintele Iohannis prevede ca din acest an să fie stabilite sume minime, la nivel naţional, pentru toate tipurile de burse şcolare, indiferent de bugetele locale.
Greoi, îmbătrânit şi puţin receptiv la schimbare, sistemul noastru de învăţământ are totuşi şi vârfuri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Am luat un concurs de tehnică în limba franceză. Am bursă de performanţă de 100 de lei pe lună”, spune un elev.
Dacă băiatul stătea în Bucureşti, bursa de performanţă ar fi fost 400 de lei. La fel de nedrept este şi că un copil bolnav din Sibiu, care merge la şcoală, primeşte în unele luni mult mai puţin decât unul din capitală.
”Am luat şi 10 lei pe lună. E umilitor...”, spune Mihaela.
În judeţul Prahova, mama unui elev şcolarizat la domiciliu a primit bursa medicală la patru luni după ce a depus dosarul.
La Liceul Tehnologic din Ploieşti sunt înscrişi la cursuri de zi 900 de elevi. 40 primesc un tip de bursa şcolară, iar 20 le-au obţinut pe cele de merit şi performanta - 100 de lei pe lună. Din păcate, deşi mai mulţi copii ar fi avut dreptul şi la un ajutor social sau de boală, acest sprijin financiar nu se cumulează.
Aşa că Rareş, orb din naştere, nu poate primi simultan şi bursa de boală, şi pe aceea de merit. Deşi, ca să obţină cele mai bune medii, părinţii sunt nevoiţi să cheltuiască bani mulţi pe reportofoane şi aparatură pentru nevăzători.
”A terminat clasa a 10-a cu media 8.97. I-am cumpărat o maşină de scris Braille. A costat 1.000 de euro. Ni s-a spus că dacă ia bursa medicală nu putem să i-o dăm şi pe cea de merit”, spune mama.
Abia din acest an elevii ar urma să ia în acelaşi timp burse de merit sau performanţă, dar şi de boală sau de studiu, dacă provin dintr-o familie săracă. Legea Educaţiei a fost modificată, astfel încât guvernul va stabili anual valoarea minimă a tuturor burselor.
În cea mai fericită situaţie, vor mai trece câteva luni până când legea se va aplica şi toate consiliile locale vor vira aceleaşi sume pentru elevi.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!