Ideea testelor grilă la examene ar putea fi retrasă. Acuzațiile profesorilor

Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2018 07:42
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 18:54
Categorie: Educatie

Scandal uriaş stârnit de Ministerul Educaţiei, după ce a anunţat că va introduce subiecte grilă în proporţie de 40% la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, chiar din acest an şcolar.

Reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor se opun categoric acestor schimbări, anunţate cu doar 8 luni înainte de probe. Iar profesori de seamă acuză ministerul că vrea să crească superficial rata de promovare.

Propunerea îi aparţine fostului ministru al Educaţiei, Valentin Popa. Dar la presiunea partenerilor de dialog ar urma să fie retrasă vineri de ministrul interimar Rovana Plumb.

Aşa ar putea arăta un subiect la proba de Limba Română din cadrul Bacalaureatului, conform Ministerului Educaţiei. Chiar preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor ne spune cum, în această situaţie, elevii ar putea copia mai uşor.

Petru Apostoaia, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: „Înainte era greu să sufli celui din stânga sau din dreapta un text întreg, însă acum poţi şopti, poţi strănuta, să zic aşa, o cifră sau o literă, astfel că nu este o măsură corectă.”

Fostul ministru al Educaţiei susţine că a venit cu ideea introducerii testelor grilă la Evaluarea Naţională şi BAC pentru a uniformiza corectarea şi a elimina diferenţele mari de punctaj care apar după contestaţii. Valentin Popa spune că a avut drept model admiterea grila la Facultatea de Medicină.

Valentin Popa, fostul ministru al Educaţiei: „Era clar că unii evaluatori acordau pe anumite subiecte parţial realizate de către elevi punctaj mai mari sau mai mici. Personal, aş fi vrut să am cel puţin la ştiinţele exacte, examene de tip grilă în totalitate."

În schimb, mai mulţi profesori de prestigiu susţin că aceste teste grilă ar creşte superficial rata de promovare. De exemplu, numai la Bacalaureat a scăzut chiar şi sub 60 la sută după introducearea camerele de supraveghere.

Bogdan Enescu, antrenor al lotului olimpic de matematică:Ponderea subiectului 1, care e cel mai uşor, de fapt, a crescut de la 3 puncte la 4 puncte, cu un punct din oficiu, e foarte uşor să iei nota 5. Ca profesor de matematică, m-ar interesa nu numai să văd că elevul a bifat răspunsul corect, m-ar interesa să văd şi cum gândeşte. Deşi, la nivelul de dificultate pe care l-am observat la grila din model, nici nu prea ai ce să gândeşti."

În plus, reprezentanţii părinţilor cer o schimbare în profunzime a evaluării de la clasa a 8-a, nu trecerea grăbită la o grilă.

Eugen Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi:Este necesară o lege bine gândită, aşezată, astfel încât să nu mai avem probleme, să modificăm an de an articole de lege. Poziţia noastră, a federaţiei este admiterea la liceu."

În urma reacţiilor critice apărute în spaţiul public, Ministerul Educaţiei a retras de pe site modelele de subiecte grilă propuse pentru examenele naţionale. Mai mult, abia după această situaţie, ministerul a decis să organizeze vineri o dezbatere cu reprezentanţi ai profesorilor, elevilor şi ai părinţilor.

Viitorul elevilor ar urma să fie decis vineri de un ministru interimar, fără pregătire în domeniul educaţiei - Rovana Plumb. De mai bine de o lună, învăţământul din România nu are un ministru desemnat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Testele grilă la Bac și Evaluare Națională 2019, criticate dur. Ce spun profesorii și planul Ministerului
Testele grilă la Bac și Evaluare Națională 2019, criticate dur. Ce spun profesorii și planul Ministerului
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
scoala
Motivul pentru care peste 1.200 de elevi tremură de frig la ore: „Abia dacă pot să scriu”
O familie ar trebui să dea 550 de lei/lunar pentru educația copilului, lucru aproape imposibil
Un liceu din România, printre laureaţii premiilor de excelenţă în domeniul educaţiei
Şcoala unde profesorii din România merg să înveţe, alături de elevi
Cum arată modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat Sesiunea 2019
Profesorii demonstrează, cu exemple, cât de ”absurde” sunt modelele testelor grilă
Bac
Ideea testelor grilă la examene ar putea fi retrasă. Acuzațiile profesorilor
Ministerul Educației a retras de pe site modelele de subiecte cu teste grilă pentru BAC și Evaluarea Națională
BAC și Evaluare Națională 2019 se modifică. Testele grilă vor fi introduse în subiecte
Primarul sectorului 5, unde o şcoală a ars şi alta s-a dărâmat: "Facem lucruri bune"
Învățământul din Capitală, lăudat de oficiali, în ciuda avertismentului CE. ”Sistemul devine ce trebuie”
Matematica, predată cu ajutorul scobitorilor, legendelor și aplicațiilor: „Am eliminat momente inutile”