Testele grilă la Bac și Evaluare Națională 2019, criticate dur. Ce spun profesorii și planul Ministerului

Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2018 14:28
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 14:12
Categorie: Social

Scandal imens la Ministerul Educaţiei care a retras de pe site modelele de subiecte cu teste grilă pentru BAC și Evaluarea Națională 2019.

 

Oficialii au anunţat cu doar 7 luni înaintea începerii examenelor că vor schimba formularea şi punctajul subiectelor de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională de clasa a 8-a şi că la probele scrise elevii vor avea 40% teste grilă. La scurt timp ministerul a publicat pe site şi modelele de subiecte. Un val uriaş de critici s-a declanşat dinspre profesori şi specialişti, iar miercuri seara subiectele au fost retrase de pe site.

Este un scandal uriaş iar potrivit unor surse retragerea subiectelor a fost decisă chiar de ministrul interimar Rovana Plumb. Trebuie menţionat că nu există un ministru al Educaţiei de 35 de zile.  Subiectele de la Bacalaureat sau Evaluarea Națională, foarte importante pentru elevii de clasa a 8-a și a 12-a, au fost schimbate peste noapte.

Comisia naţională de evaluare a decis să schimbe aceste subiecte şi să includă teste grilă în primul subiect. Profesorii de matematică şi de specialitate au criticat faptul că aceste subiecte aveau 40 de puncte, din cele 100, plus 10 puncte din oficiu, adică copilului îi era asigurată nota 5. Profesorii au criticat: au spus că era o măsură populistă şi ca subiectele erau foarte uşoare. Plus că să pui grilă la limba romană este nedrept pentru că acolo este o doză mare de subiectivism.

Elevii s-au bucurat foarte tare, dar să nu uitam că orice schimbare pe care ministerul vrea să o facă în legătură cu subiectele de la examene ar trebui făcută cel puţin la începutul anului, nu acum când mai sunt 7 luni până la examene. Ministerul a convocat o şedinţă şi rămâne de văzut dacă vor mai fi modificate pentru că se regândește toată situația şi s-ar putea renunţa la această intenţie, potrivit unor surse.

Puteți consulta subiectele retrase aici!

Rovana Plumb: Vineri, la ora 14:00, voi comunica decizia privind Bacalaureatul și Evaluarea Națională 2019

Ministerul Educaţiei va anunța vineri o decizie cu privire la testele grilă la examenele naţionale de anul viitor, a spus Rovana Plumb pentru Hotnews.

"Eu am solicitat această consultare, pentru că e o decizie pe care o luăm şi care trebuie să vină în sprijinul copiilor, părinţilor, sistemului educaţional. Trebuie să fie fundamentată şi să ţină cont de părerile tuturor factorilor implicaţi. De aceea, am şi retras de pe site ce s-a publicat ieri. Aşa mi se pare normal. Am solicitat această consultare pentru a auzi toate opiniile de la toţi factorii implicaţi şi apoi să luăm o decizie, care va fi comunicată la ora 14.00, la declaraţiile pe care le voi face", a spus Rovana Plumb, ministrul interimar al Educaţiei.

Întrebată ce mesaj are pentru elevii care se pregătesc pentru examenele naţionale, Rovana Plumb a răspuns: "Elevii să aştepte până mâine. Asta este rugămintea. Vrem să luăm decizii bune care să vină în sprijinul lor, pentru că şi noi am trecut prin examene. Necesită o perioadă de pregătire aceste examene, se trece prin perioade sau stări emoionale şi elevii trebuie să ştie la ce se aşteaptă, la fel şi părinţii", a spus Rovana Plumb.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ministerul Educației a retras de pe site modelele de subiecte cu teste grilă pentru BAC și Evaluarea Națională
Ministerul Educației a retras de pe site modelele de subiecte cu teste grilă pentru BAC și Evaluarea Națională
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă