Grădiniță unică în țară, deschisă în Bistrița-Năsăud. Copiii coboară la parter pe tobogan și au loc de joacă pe acoperiș
Investiţiile făcute de stat încep să fie tot mai suprinzătoare şi asta pentru că urmează modele de bune practici din alte ţări.
Primăria oraşului Beclean, din Bistriţa-Năsăud, a urmărit cum se desfăşoară educaţia în Japonia şi cu bani europeni a construit o grădiniţă unică în ţară.
Copiii pot ajunge la parterul clădirii pe tobogan, iar spaţiul de joacă vast este pe acoperiş.
În plus, fiecare clasă are propriile dotări tehnice, pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii perfecte.
În urmă cu două luni, 200 de copii au ocupat noua grădiniță Alba ca Zăpada din Beclean. Clădirea, realizată cu 1,4 milioane de euro, este colorată și atractivă pentru cei mici, dornici să descopere.
Angela Pop, educatoare: ”Cel mai mult mă bucură faptul că îi văd pe copii fericiți, zâmbitori tot timpul, au posibilitatea să aleagă totul, desprinderea de mamă sau de părinte se face mai greu și atunci când vine într-un mediu atât de primitor și ofertant vin cu mult mai multă dragoste la grădiniță”.
”Anais Habic, elevă: E mai bine aici. Dincolo era urât pentru că era parchet galben și mese urâte.
Reporter: Și aici ce e mai frumos?
Anais Habic: Sunt mese colorate, scaune colorate”.
”Reporter: Ce îți place?
Tudor Roșca, elev: Să mă joc cu copiii”.
Conceptul nu a fost ușor de implementat din cauza spațiului, însă arhitecții s-au adaptat. Acum fiecare clasă are aceleași dotări: videoproiector, boxe, laptop și imprimantă, pentru ca cei mici să aibă mereu la dispoziție materialele necesare.
”Copiii nu mai vor să meargă acasă”
”Învățătoare: Ceea ce vedeți aici sunt în fiecare sală. 8 săli.
Reporter: Cu ce vă ajută?
Învățătoare: De exemplul xeroxul, fișe tot timpul”.
Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: „Foarte puțini copii au acces la dotările care sunt acolo. Acasă la ei nu aveam șansa să se joace cu toate jucăriile care sunt acolo”.
Grădinița este dedicată copiilor care au nevoie de program prelungit. Locul de joacă s-a organizat pe terasa clădirii, iar între etaje există pe lângă scări și tobogane pe care cei mici pot alege să coboare.
Gabriel Rus, directorul grădiniței: „Este reabilitată după un proiect japonez, cu terasa asta foarte mare unde au acces toți copilașii. Copiii în primul rând nu mai plâng și nu mai vor să meargă acasă”.
Conceptul japonez presupune existența unor săli mari și luminoase de învățare, zone de interes, spații de joacă și multe jocuri educative.
Sursa: Pro TV
Etichete: bistrita nasaud, gradinita, japonez, beclean,
Dată publicare:
14-05-2021 07:58