Examenul de rezidențiat: grilele au fost scanate greșit. Lucrările, recorectate
O nouă sesiune a examenului de rezidenţiat, un nou scandal. În Bucureşti, toate lucrările vor fi recorectate, după ce au fost înregistrate probleme tehnice în procedura de scanare a grilelor de concurs.
Mai mulţi candidaţi au primit punctaj mult mai mic, în mod eronat, şi ei au fost cei care au sesizat neregulile.
La nivelul întregii ţări, peste 6.000 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină s-au înscris la acest examen esenţial. Şi, ca în fiecare an, numărul posturilor disponibile este cu mult mai mic.
Cele mai căutate specialităţi sunt, şi de această dată cardiologia, gastroenterologia, urologoia sau hepatologia, neurologia şi chirurgia plastică.
Sorin Vasiu, student: „Am şi învăţat şi un an jumătate, m-am pregătit. Ideal e să iau peste 850, asta e visul. ”
Reporter: „Să îţi asiguri un loc unde?”
Sorin Vasiu: „La Bucureşti, pe chirurgie plastică."
În cele 6 centre universitare din ţară s-au înscris 6091 de absolvenţi de medicină, pe 3843 de locuri. Însă dintre cei admişi, doar 428 vor avea un post asigurat în spital. Din păcate, la specialităţile cardiologie, oncologie şi penumologie pediatrică, introduse anul trecut, nu a fost scos niciun loc. Iar nevoie de astfel de specialişti avem.
Experţii în sănătate spun că ne mai trebuie vreo 300 de epidemiologi pentru a acoperi nevoia din spitale şi direcţiile de sănătate publică. Cu toate astea, la examenul de rezidenţiat au fost scoase la concurs 23 de locuri,iar în toată ţara sunt disponibile doar 19 posturi pentru aceasta specialitate.
În plus, modalitatea de evaluare ar trebui schimbată, spun chiar viitorii medici. Modelele din Occident pentru recrutarea medicilor ar putea fi împrumutate. În Franţa, de pildă, testul naţional nu este bazat pe grile că la noi, ci pe studii de caz pe pacient.
Întrebările au rolul de a testa capacitatea de evaluare şi judecata clinică a candidatului. În Anglia şi în Germania, fiecare spital scoate posturile la concurs, iar candidaţii depun un dosar. Sunt importante notele din timpul facultăţii, dar contează foarte mult experienţă practică şi materialele pe care tinerii le-au publicat în reviste de specialitate în timpul facultăţii.
După examen, unii dintre candidaţi s-au alăturat medicilor rezidenţi care au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii.
Eugenia Roză, medic rezident: „Conditii naşpa, salarii mai bune. Noi trimitem pacienţii să îşi cumpere medicamente.''
Autorităţile spun, însă, că atunci când legea salarizării va intra în vigoare, salariul brut al unui rezident din anul întâi va fi de 1.200 de euro pe lună. Lucrurile nu sunt însă atât de clare, susţin doctorii, care ameninţă chiar cu greva generală.
Sursa: Pro TV
Etichete: rezidentiat, medici rezidenti, examen de rezidentiat,
Dată publicare:
19-11-2017 18:12