Medicii rezidenti, lasati fara burse de noua Lege a salarizarii. Dragnea: "Mai si gresim"

Ultima actualizare: 13-07-2017 07:19

Lovitura grea pentru medicii rezidenti. Noua Lege a salarizarii le retrage bursele, de aproape 700 de lei.

Cu alte cuvinte, conform actului normativ, tinerii ar urma sa aiba cu o treime mai putini bani decat primesc acum, cu promisiunea ca salariile vor creste de anul viitor. In fata nemultumirilor, seful PSD admite greseala, in timp ce ministrul Sanatatii spune ca o va repara printr-o ordonanta.

Mai multi medici rezidenti din Iasi au fost anuntati ca nu vor mai primi bursa chiar in aceasta luna. Stefan, rezident la chirurgie plastica, se gandeste serios daca sa mai ramana in tara, in conditiile in care s-a intors din Franta si Belgia, unde castiga 1500 de EURO pe luna.

Stefan Luchian, medic rezident: "Viata de rezident inseamna multa munca, multe garzi, nopti in care ne concentram sa-i ajutam pe ceilalti, deci ne dorim un salariu motivant."

Bursa medicilor rezidenti este in prezent de 670 de lei. Adica, o treime din veniturile lor. In conditiile in care salariul, dupa sase ani de facultate, este de aproximativ 1.300 de lei. Iar de plata garzilor in primii ani de rezidentiat nici nu se poate pune problema.

Intrata in vigoare in iulie, Legea salarizarii anuleaza articolul care permite acordarea acestor bani. Ministrul Sanatatii sustine ca e vorba doar de o interpretare gresita a actului normativ

Ministrul Sanatatii: "Pentru a preveni absolut orice fel de interpretare, pentru a nu da ocazia de interpretare in ceea ce priveste legislatia, mai ales la nivelul managerilor de spitale, am hotaria impreuna cu doamna ministru Olguta Vasilescu, in cursul acestei dimineti, sa promovam o ordonanta care sa clarifice si care sa precizeze exact modul in care se aplica legea in ceea ce priveste acordarea burselor."

Insa ministrul este contrazis chiar de seful sau de partid, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea: "A fost o scapare in lege. Mai si gresim. Mai gresesc si ei, mai gresim si noi. Important e ca le vedem si le reparam rapid."

Scaparea vine in contextul in care Legea salarizarii promite majorari salariale pentru medici, in timp ce anuleaza bursele. De anul viitor rezidentii ar urma sa primeasca 1.200 de euro pe luna.

Asociatia Medicilor Rezidenti: "O crestere care e mascata de fapt mai de mult de o schimbare a fiscalizarii veniturilor medicilor rezidenti. Urmeaza prin tot felul de calcule destul de complicate pentru noi sa ne platim si contributiile catre serviciile sociale."

Medicii rezidenti spun ca daca executivul nu isi va respecta promisiunea de a acorda burse, vor intra in greva.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO