Elevii, obligați să predea telefoanele la ore. Ministerul Educației cere controale pentru respectarea regulii
Ministerul Educației le cere inspectorilor școlari și directorilor să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli. Elevii nu au voie să le folosească în timpul orelor.
Restricțiile sunt detaliate în legea educației, în statutul elevului și în regulamentele interne ale unităților de învățământ, dar nu sunt respectate în toate școlile.
Telefoanele mobile ar trebui să fie predate înainte de începerea orelor. Sunt multe școli în care se ține cont de această reglementare, iar elevii s-au obișnuit. Le pot folosi doar atunci când profesorul le permite, cu scop educativ.
Elev: „Noi când intrăm la ore predăm telefoanele și le folosim dacă ne cer domnii profesori. Dacă nu sunt situații speciale, da, telefonul rămâne închis în dulap și-l luăm când ieșim de la ore”.
Elev: „Noi de fiecare dată le folosim în momentul în care profesorul ne permite și le folosim de cele mai multe ori în scopuri educative”.
Andra Ionescu – director Colegiul Național Costache Negri Galați: „La învățământul primar învățătoarele colectează telefoanele elevilor la început de program și le înapoiază la final. La gimnaziu sau liceu, lucrurile sunt mai relaxate în sensul că fiecare profesor decide dacă la începutul orei le solicită elevilor să depună telefoanele într-un loc special amenajat sau nu”.
În multe școli există dulapuri speciale, în care sunt depozitate telefoanele toată ziua. Școala poate decide pauza digitală, în care elevul poate avea acces la telefon.
Deși legea care interzice folosirea telefoanelor mobile la ore a intrat în vigoare la începutul acestui an școlar, la o simplă căutare pe rețelele sociale, găsim clipuri actuale, filmate în timpul orelor - în diferite școli din țară. Semn că această reglementare nu e respectată complet.
Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național Gheorghe Lazăr: „Vin cu telefoane duble, unele care nu au cartelă și le pun acolo în dulap, în ideea că nimeni nu observă, dar ghici ce, se observă. Nu avem situații în care copilul să aibă telefonul și să intre pe tiktok și să se audă, deci de deranjat orele nu. Dar rețele de socializare, mesaje intre ei, unii îl foloseau pentru copiat".
Și ministerul Educației le-a solicitat unităților de învățământ examinarea regulamentelor pentru prevenirea, controlul și sancțiunile impuse în astfel de situații.
Tot mai multe țări au introdus astfel de reguli, pentru interzicerea telefoanelor mobile în sălile de clasă. Un raport recent Unesco, arată că 79 de sisteme de educație din lume au interzis utilizarea telefoanelor din cauza efectelor pe care acestea le pot avea asupra învățării și confidențialității elevilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: elevi, ministerul educatiei, telefon mobil,
Dată publicare:
20-02-2025 18:47