Elevii care pe timp de pandemie cultivă legume acasă. Anul trecut au câștigat 25.000 de lei

Ultima actualizare: 20-05-2020 10:07

Elevii unui liceu cu profil agricol din Maramureș fac lecții de grădinărit acasă.

Dacă în urmă cu câteva luni munceau în serele liceului, de când s-au suspendat cursurile fiecare elev a primit răsaduri de roșii, ardei și vinete, și au înființat propriile culturi de legume în grădinile de lângă casă.

La nevoie, primesc ajutor de la profesori, iar după recoltare primesc și note. Dar nici serele liceului nu au fost abandonate.

Profesorii sunt cei care îngrijesc culturile din curtea insituţiei de învăţământ, iar când vor da în pârg, toate legumele vor fi vândute.

La liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde" din Seini, profesorii s-au gândit că cea mai bună soluţie pentru că elevii să-şi facă orele de practică, chiar dacă nu mai vin la şcoală, este să le dea răsaduri, pe care să le cultive în grădinile de acasă. La nevoie sunt ajutaţi de profesori.

Alexandru a plantat deja răsadurile în spatele casei şi nu le scăpa o secundă din ochi, mai ales că a primit sarcini precise de la profesorul coordonator.

Alexandru Finta, elev: „M-am bucurat pentru că pot să le fac şi acasă, să le lucrez acasă."

Şi Laurenţiu şi-a plantat răsadurile în grădină, printre cele ale bunicii, şi e mândru că s-au prins şi în câteva săptămâni vor da şi roade.

Laurențiu Sălăgean, elev: „Practica care ar trebui să o facem la şcoală o facem acasă. Dacă e ceva şi trebuie să tratăm plantele trimite poze la profesori. Îmi place agricultura şi îmi plac animalele şi natura."

În serele din curtea liceului, profesorii, ajutaţi de elevi, cultivă de ani de zile roşii, ardei, varză, vinete şi alte legume de sezon.

Însă din cauza coronavirusului au rămas fără sprijinul elevilor, aşa că acum de îngrijirea plantelor se ocupa 6 profesori voluntari.

Dan Dumitru Constantea, profesor: „În partea asta avem un hibrid crital, de tomate, cu port nedeterminat de tomate iar pe patul din partea cealaltă se pot observa răsaduri de diverse specii, ardei, tomate, varză mai încolo, vinete. Încercam ca pe când termină să poată să cultive oricare dintre aceste specii."

Anul trecut din vazarea recoltei s-au strâns 25.000 de lei, bani pe care instituţia i-a folosit pentru dotarea laboratoarelor şi achiziţionarea a 20 de laptopuri.

Mihai Pop, director liceu: „Sunt la copii 5 sau 6 laptopuri, copiii care ne-au solicitat au primit fie lapop, fi tabletă, fie calculator. Anul acesta ne-am adaptat, colegii au fost extraordinar de binevoitori şi au venit voluntari pentru a se putea ocupa de sere."

Când legumele cultivate atât în serele liceului, cât şi în grădinile elevilor, se vor coace, vor fi vândute online sau la chioşcul din centrul oraşului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!