Decizie finală privind bursele pentru elevi. Cine va beneficia de bani și care e suma
Mai sunt doar câteva zile, până la întoarcerea în bănci a elevilor, iar după discuții intense, s-a ajuns la o decizie finală cu privire la modul în care se vor acorda bursele.
Copiii orfani de un părinte sau cei cu părinți divorțați vor lua bursa fară să fie condiționați de venitul adultului care îi crește. Mai mult decât atât, vor lua burse de merit chiar și 30% din elevii unei clase.
Bursa de merit va fi acordată elevilor care au avut anul trecut note cuprinse între 9,50 și 10 dar și unui procent de 30% din colectivul unei clase de gimnaziu sau liceu chiar dacă unii dintre elevi au rezultate mai slabe. Suma este de 450 de lei și este mai mare ca cea din anul scolar anterior.
În cazul celor care intră acum la liceu bursele vor fi acordate în funcție de notele pe care le-au avut în clasa a 8-a, iar cei care încep acum ciclul gimnazial vor primi în ianuarie, în funcție de rezultatele obținute după primele două module.
Sunt însă clase, în diferite licee din țară, în care cea mai mare medie poate fi șase sau șapte. Chiar și în aceste condiții, 30% din elevi vor primi bursa de merit. Cei din Ministerul Educației spun că în ul acesta vor stimula competiția între copii și îi vor motiva să se autodepășească.
Astfel, Ministerul Educației a calculat că numărul elevilor care vor lua bursa de merit va crește cu 25-30%. Experții în educație cred însă că noul sistem anulează ideea de meritocrație.
Marian Stas, expert Educație: „E o definiție nefericită a mediocrității. atunci când pui un prag de 30% pentru merit și nu coroborezi pragul, care oricum e foarte mare. Cu un prag minim al unei medii rezonabile atunci se întâmplă două lucruri păcătoase: ideea de merit e zdrobită și dată de gard și apare un factor pervers subtil de școală pe bani. Încearcă să împace și capra și varza punând laolaltă și mediocritatea definită de 30% și perfomanța definită de medii peste 9,50”.
Responsabilii au renunțat însă la ideea de a pune un prag de venit pentru acordarea burselor sociale în cazul copiilor cu un părinte decedat sau crescuți de un singur părinte. Toți cei în această situație vor lua câte 300 de lei.
Florin Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educației: „Bursa socială se poate acorda și elevilor care au unul sau ambii părinți decedați sau familii monoparentale fară a ține cont de condiția de venit. Se acordă elevilor care suferă de o anumită afecțiune, fară a ține cont de condiția de venit”.
Copiii care fac naveta vor merge la școală gratuit, în baza carnetului de elev.
Un singur copil poate beneficia de mai multe burse.
Ordinul care face referire la noile criterii prin care se vor acorda bursele în anul școlar 2023-2024 va fi adoptat vineri.
Sursa: Pro TV
Etichete: burse, elevi, ministerul educatiei, myimpact,
Dată publicare:
07-09-2023 19:06