Ministerul Educației vrea să oprească meditațiile „la negru” printr-o declarație pe propria răspundere
Profesorii trebuie să completeze o declarație de interese pentru a dovedi că nu fac meditații cu elevii de la clasă.
Deși acest lucru este interzis, prin noua lege a Educației și în acest sens există, încă din 2017, un cod de etică de care mulți profesori nu țineau cont.
De multe ori îi obligă pe elevi să facă meditații cu ei și chiar, îi nedreptățesc pe cei care nu fac, susțin reprezentanții asociațiilor de părinți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Declarația de interese se va face în scris, pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, materiile predate și activitățile de pregătire cu elevii – adică meditațiile sau diferitele proiecte desfășurate cu ei. Tocmai pentru ca școlile să știe dacă profesorii fac pregătire cu elevii de la clasă.
Cadrele didactice ar trebui să completeze această declarație în fiecare an, până la data de 31 decembrie. Profesorii care au ore în mai multe unități de învățământ vor completa o singură declarație care să conțină toate informațiile. Câte un exemplar ajunge apoi în fiecare unitate de învățământ în care predau.
Noua lege a învățământului preuniversitar nu le mai permite profesorilor să le ofere meditații contra cost elevilor de la clasă, iar această declarație de interese doar oficializează acest lucru. Cei care nu depun această declarație sunt pasibili de abatere disciplinară.
Iulian Cristache, președintele Federației părinților: „Sunt profesori care nu predau conștient la clasă astfel încât să atragă acești copii să facă meditații sau dau teste inițiale care să-i sperie și iau note mici și profesorul le spune nu-i problemă se poate rezolva cu meditații”.
Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare este în consultare publică până pe 4 noiembrie. Cel mai recent studiu arată că un elev din trei face meditații cel puțin la o materie.