Cum sunt respectate, de fapt, măsurile de protecție de către elevi: "Dacă ieși la țigară nu-ți pui masca"
A început şcoala, doar că planul de la minister nu se potriveşte cu cel din şcoli, cel puţin în privinţa distanţării.
Dacă în clase elevii stau răsfiraţi, la porţile instituţiilor de învăţământ, părinţii se bulucesc şi dimineaţă şi la prânz, mulţi, fără să poarte mască.
În plus, după 4, 5 sau chiar 6 ore, în care stau închişi în săli, tinerii din clasele mai mari se adună ciorchine, la cafenele şi în parcuri.
Ora 7 şi jumătate dimineaţa. Înainte de a ajunge la şcoală, elevii de liceu îşi iau doză de energie în fața cafenelelor şi se îmbrăţişează cu colegii cu care vor sta distanţaţi în clase. În şcoală, respectă triajul epidemiologic obligatoriu, masca de protecţie şi sensurile unice de pe holurile unităţilor de învăţământ.
Elev, întrebat despre purtarea măștii: "Eu mi-o mai las jos că nu pot să respir, adică mă sufoc. Dar aşa în pauze oricum ieşim şi dacă ieşi la ţigara nu-ţi pui masca pe faţă şi tot aproape stăm, dar oricum în toate liceele se întâmplă asta''.
Iar distanţa nu este respectată la poarta şcolii nici de părinţi. Cei din clasele mici, cu măşti pe fețe, sunt traşi cu greu prin mulţime. Aici îi aşteaptă învăţătoarea care, dincolo de gard, le impune să păstreze distanţa. Înţelegători se conformează repede deşi, din curtea unităţilor de învăţământ îşi văd părinţii lipiţi în continuare de gard umăr lângă umăr.
Asta în timp ce în şcoală, elevii se ridică doar câteva minute în pauze să se dezmorţească şi sunt supravegheaţi permanent.
Alina Sava, preşedinte Consiliul Judeţean al elevilor Iaşi: "Am văzut părinţi şi elevi la porţile soclile cum stăteau în mulţimi fără mască şi distanța. Efectul de turmă trebuie să înceteze de mâine şi trebuie să ne asumăm cu toţii regulile".
Profesorii şi specialiştii în educaţie vorbesc despre o criză care va forţa schimbarea sistemului de educaţie din România . De la orele online până la modul în care sunt organizate şi dotate clasele.
Scrisul de mâna cu cretă pe tabla a fost înlocuit de tablele interactive pe care profesorul scrie şi care pot fi citite, în sincron, atât de elevii de acasă cât şi de cei din clasă. Coatele pe care cu toţii ni le dădeam, şuşotelile la ureche şi imprumuttul pixurilor par şi ele de domenul trecutului.
Pe bănci sunt acum dezinfectante şi nu pachete cu mâncare, iar în fiecare bancă e câte un elev şi în sfârşit clasele sunt mai aerisite. Fereastra este deschisă în permanenţă. Sunt doar câteva dintre regulile în jurul cărora se construieşte acum noua şcoală românească.