Mai mulți elevi dintr-o comună buzoiană nu au început școala. Consiliul local a închis unitatea de învățământ

Ultima actualizare: 16-09-2020 18:14

Pentru mai mulţi elevi de gimnaziu dintr-o comună buzoiană încă nu a început şcoala, din cauza unui conflict iscat între autorităţile locale şi inspectoratul şcolar.

Consiliul local a hotărât închiderea unităţii de învăţământ şi mutarea elevilor la altă şcoală, a anunţat Inspectoratul Școlar, şi ulterior s-au răzgândit, dar fără a mai face din timp demersurile pentru reluarea activităţii. Acum, o parte dintre părinţi refuză să-şi mai trimită copiii la şcoală nouă.

La şcoală din satul Lunca învaţă în clasele 5-8, 40 de copii, dar sunt prea puţini ca să se facă pentru ei clase separate. Propunerea de a comasa clasele nu a fost însă aprobată de Consiliul Local, care a decis, în schimb, mutarea elevilor la şcoala din C.A.Rosetti, adică la aproape 10 km distanţă.

Nemulţumiţi de ideea navetei cu microbuzul, părinţii copiilor au protestat.

Părinte: „Nu am urcat copiii în microbuz să îi ducem şi ieri şi alaltăieri, ieri şi azi i-am ţinut acasă şi îi vom ţine acasă până ne deschide şcoala”.

Păritne: „Nu suntem de acord cu mutarea claselor 5-8 la C.A.Rosetti, pentru că şi aici avem şcoală la noi, funcţională, ca să înveţe, şi nu trebuie copiii noştri să se ducă acolo. În microbuze îi bagă ca pe sacii de cartofi şi asta mi se pare un lucru oribil. Astăzi i-a băgat în microbuz, nu i-a numărat, nu i-a distanţat, hai, suiţi-vă mai repede şi gata”.

Conflictul a pornit de la o propunere de anul trecut a primarului care a vrut comasarea şcolilor din comună. A trimis propunerea Inspectoratului Școlar şi Ministerului Educaţiei, care au fost de acord ca elevii de gimnaziu din Lunca să înveţe în comună C.A.Rosetti.

Însă la următoarea şedinţă de Consiliu Local, propunerea nu a fost aprobată şi de consilierii locali.

Iar acum, odată început anul şcolar, e târziu să fie schimbată decizia.

Vasile Moisac, secretar al primăriei C.A.Rosetti: „S-a ajuns să cunoaştem acest diferend tocmai în luna august, când deja era foarte târziu”.

În noua şcoală, elevii au toate condiţiile pentru a învăţa, dar singurul impediment este distanţa până acasă.

Directorul îi roagă pe părinţi să îşi lase copiii la cursuri, ca să nu piardă materia.

Mihai Pârlogea, director al școlii C.A.Rosetti: „Din punctul meu de vedere, copiii trebuie să vină la şcoală, nimeni nu poate să se opună dreptului la educaţie al copiilor”.

Cei din inspectoratul şcolar, văzând că elevii din Lunca nu au venit la ore, au anunţat autorităţile.

Ionel Meirosu, inspector şcolar general la ISJ Buzău: „Am sesizat organele abilitate începând cu Poliţia, Prefectura şi Consiliul Judeţean expunând situaţia creată şi să găsim împreună mijloacele de a intra în normal”.

Şi primarul comunei a fost audiat astăzi de poliţişti pentru a lămuri situaţia, iar părinţii speră să se găsească o soluţie cât mai repede.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO