Cum se desfășoară cursurile online, cu elevi în clasă, dar și acasă: ''Alo, doamnă, mă auziţi?''

Ultima actualizare: 15-09-2020 19:46

''Alo, doamnă, mă auziţi?'' A fost prima dintre temerile elevilor care au început şcoala de acasă.

La română, cei mici n-au reuşit să înveţe literele de mână, care nu se pot studia pe internet, aşa că le vor exersa abia în săptămânile în care vor ajunge în clase.

Pe de altă parte, acolo unde părinţii şi şcolile s-au pregătit, lucrurile încep să se mişte. Dramatic e în comunităţile sărace, unde planul autorităţilor a eşuat din start.

Învăţătoarea: Hai să vorbim şi cu cei de acasă, un cuvânt cu grupul de litere ghe, toţi ceilalţi vă puteţi gândi şi dacă aveţi răspunsul sa luati cuvântul, da?
Elev: Ghepardul merge în deşert.

Aşa învaţă 15 copii care stau acasă, în timp ce alţi 15 colegi cu ei sunt în clasă, la şcoală. Peste o săptămână vor face schimb de locuri. Învăţătoarea încearcă să comunice şi să-i implice pe toţi la oră, dar în pauze regulile sunt diferite: cei de acasă au libertate totală sub supravegherea părinţilor, la şcoală însă merg pe rând la toaletă şi numai însoţiţi.

Cu lecţii dinamice pe internet, fișe colorate şi muzică, dascălii se străduiesc să-i facă atenţi pe copii, însă din păcate calitatea sunetului şi viteza internetului le mai pun piedici.

Greu le va fi, spun părinţii, când vor începe să studieze literele, de mână. Norocoşi vor fi doar cei care au câte un adult acasă, zilnic.

Ora de limba şi literatura română, clasa a 6- a. Ana trebuie să pregătească un text în care să folosească cinci cuvinte dictate de profesorul de romană pe internet. Are la dispoziţie 12 minute, apoi trebuie să fotografieze compunerea şi să posteze fotografia pe grupul lor de Whatsapp. Este şi prima notă la română din acest an

La gimnaziu şi la liceu lucrurile ar trebui să funcţioneze mai bine. Ana , de pildă, va avea ora de română doar online, dar este pregătită. A terminat anul trecut cu media 10 şi a primit o bursă de merit.

Eleva: Înainte făceam pe zoom, dar de când facem ore mai serios, facem pe teams şi mi se pare k, avem şi calendar. Pe zoom era complicat cu link, parolă. 
Reporter: Cum ar trebui să fie laptopul de şcoală?
Eleva: Să meargă mai repede, ca asta e destul de plin şi mă gândesc că mi ar trebui numai al mei pt şcoala să nu am şi altceva pe el.
Reporter: Dar profesorii se descurcă cu tehnologia?
Eleva: Da, la început trebuia să răspundem peste ei să-i ajutăm să se descurce mai bine, dar până la urmă au înţeles.

Lecţie cu lecţie, acolo unde au acces la tehnologie, elevii şi profesorii se obişnuiesc cu noul stil de învăţare. Nu toţi însă sunt la fel de norocoşi.

În timp ce Ana a primit deja, sperăm noi, un 10 pentru prima compunere din acest an, Ramona, în vârstă de 17 ani, premianta şi ea şi eleva în clasa a12-a împarte un telefon cu ecranul spart cu cei 4 fraţi.

În săptămâna în care e acasă, Ramona se luptă să descifreze pe telefonul vechi lecţiile predate la şcoală. Din păcate conexiunea la internet se întrerupe des .

Ramona: 'De exemplu, acum am de făcut lecţii la limba romană şi nu pot. Aş vrea să dau la arhitectura. Accept situaţia, e greu, dar nu am incotro''

Iar exemplele pot continua, mai ales în şcolile de la ţară. În multe locuri nu există tehnologia necesară pentru cursurile online, iar profesorii nu au fost instruiţi să predea digital. În plus, aproape două sute de mii de elevi nu au primit tablete. Abia acum Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate a anunţat că achiziția a 167.174 de tablete cu internet a fost reluată în procedură de urgență.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO