Cum se vor ține cursurile din învățământul preuniversitar și universitar. Proiectul, adoptat de Senat

Ultima actualizare: 27-07-2020 19:02
elevi
Getty

Cursurile din învăţământul preuniversitar şi universitar se pot desfăşura şi online, potrivit unui proiect adoptat de Senat.

Activităţile desfăşurate în învăţământul preuniversitar şi universitar se pot desfăşura şi online în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau cea de asediu, potrivit prevederilor constituţionale, conform unui proiect iniţiat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, adoptat în şedinţa de luni a plenului Senatului, în calitate de Cameră decizională, transmite Agerpres.

Proiectul a fost adoptat cu 102 voturi "pentru" şi 26 "împotrivă".

Andronescu a explicat într-o declaraţie susţinută în plen că este vorba de o iniţiativă legislativă care vine să completeze Legea învăţământului, pentru a se putea exercita dreptul fundamental la învăţătură în situaţii de urgenţă sau de asediu, prevăzut de Constituţie.

„Această stare ne-a surprins anul acesta fără un suport legal pentru exercitarea acestui drept fundamental. Iniţiativa legislativă generează dreptul, dar şi obligaţia Ministerului Educaţiei de a genera o metodologie pe baza căreia să se poată desfăşura învăţământul preuniversitar - anul acesta am avut primele intervenţii ale ministerului după circa o lună de la suspendarea cursurilor - şi generează, de asemenea, obligaţia universităţilor de a-şi formula propria metodologie în baza autonomiei universitare, metodologie care să permită susţinerea şi evaluarea cursurilor universitare", a precizat Andronescu.

Proiectul a fost adoptat cu amendamente admise în cadrul comisiei de specialitate, formulate de Ecaterina Andronescu, care prevăd că, în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar, dar şi cele din învăţământul universitar se pot desfăşura şi online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură prevăzut la art.32 din Constituţie.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost respinsă de Camera Deputaţilor.

Turcan, mesaj către primari: Să facem front comun în perspectiva începerii anului şcolar
 

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a cerut, luni, primarilor de oraşe să facă "front comun" cu Guvernul în privinţa începerii noului an şcolar în condiţii cât mai bune în contextul pandemiei de coronavirus.

„Vreau să închei, rugându-vă să facem front comun în perspectiva începerii anului şcolar. Guvernul lucrează pe mai multe scenarii. Noi ne dorim revenirea la o viaţă normală şi, dacă s-ar putea, condiţiile epidemiologice să ne permită reluarea cursurilor anului şcolar faţă în faţă, însă avem şi alte scenarii care să aducă elementele de predare online în diferite proporţii. Şi, dacă vom apela şi la predarea online şi la învăţarea faţă în faţă, împreună cu dumneavoastră, cei care investiţi în infrastructura şcolară, va trebui să luăm măsuri, astfel încât în şcoli, în clase să fie condiţii de distanţare pentru elevi, să încercăm să suplimentăm spaţiile de predare, astfel încât să avem şi partea de securitate sanitară pentru copii, cât şi partea de calitate, să spunem, a serviciilor educaţionale de care se ocupă Ministerul Educaţiei", a declarat Raluca Turcan, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România, desfăşurată prin videoconferinţă.

Vicepremierul a punctat că modul în care vor organiza autorităţile locale începerea noului an şcolar va conta şi la alegerile locale.

„Trebuie un efort comun (...). Inclusiv în viitoarele evaluări electorale pe care le vor avea primarii, eu cred că de modul în care ne vom solidariza cu toţii pentru bunele condiţii de începere a anului şcolar va depinde şi reuşita politică şi administrativă, stabilitatea administrativă a fiecăruia dintre dumneavoastră", a transmis Turcan edililor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO