Pentru copiii săraci, învățământul online nu există. ”Cu ce plătesc internet?"

Ultima actualizare: 19-07-2020 19:36

Până să vorbim însă despre studii universitare, în România, țară cu rată mare de abandon școlar, copiii din familiile sărace n-au avut în izolare acces la tehnologie și cursuri online.

 

Viitorul lor este pus sub semnul întrebării, așa că trebuie ajutați urgent, trag un semnal de alarmă cei de la ”Salvați Copiii”. 

Organizația anunță într-un raport recent că 10 milioane de fetițe și băieți din întreaga lume riscă să abandoneze școala din cauza sărăciei, însă acum și pandemia a agravat lucrurile.

În comuna Negri din județul Bacău cele mai multe familii sărace cu copii așteaptă cu îngrijorare ziua de 14 septembrie, când ar trebui să înceapă scoală.

Părinții nici măcar nu iau în calcul învățământul on-line.

Reporter: Sunteți dispusă să îi trimiteți la școală chiar dacă există risc?
Mamă: Nu. Ca să se îmbolnăvească de la alți copii, nu.
Reporter: Dacă nu se deschid școlile, au cu ce se pregăti acasă?
Mamă: Nu, nu am posibilitate, că trăiesc din alocații”.

Mamă: Cu ce să plătesc internet? Am alocația de 7 milioane, atât.
Reporter: Atunci care e soluția, rămân copiii fară școală?
Mamă: Nu îi dăm la școală, nu îi dăm la școală, ce o să facem?”.

Reporter: Există riscul ca acești copiii să întrerupă școala?
Eugen Dumea, primar Negri: Cel mai probabil, da. Nu au posibilități financiare. Bun, o să rezolvăm cu tabletele, dar ce o să facă cu semnalul, nu au internet, nu știm”.

Pentru cei nevoiași, autoritățile s-au angajat că vor asigura tablete și abonament la internet gratuit.

Dar izolarea ne-a arătat că elevii din medii defavorizate se pierd pe drum pe parcursul orelor virtuale.

Liviu Măgurianu, coordonator programe ”Salvați Copiii” Iași: ”Și România s-a confruntat cu abandon școlar în pandemie. Trebuie să fim conștienți că nu există nici abilități din partea copiilor de a primi info pe internet și nici cadrele didactice nu au acele competențe de a transfera curricula în online”.

În această filială din Iași a organizației ”Salvați Copiii” se fac meditații gratuite pentru elevii aflați în risc de abandon școlar din cauza sărăciei.

”Simona Iordache, asistent social ”Salvați Copiii” Iași: Majoritatea dintre copii nu au participat la orele online.
Reporter: Când s-a făcut școală online ce s-a întâmplat?
Simona Iordache: Nu au făcut școală deloc”.

 

Suntem fruntași în UE la abandon școlar

 

Efecte și mai grave vor fi resimțite la toamnă și în familiile în care părinții au rămas în această perioadă fără slujbă.

Liviu Măgurianu, coordonator programe ”Salvați Copiii” Iași: ”Suntem convinși că această criză în educație se va observa în lunile următoare și în anii următori, am avut copii care nu au avut acces la educație absolut deloc. Cel puțin la nivelul județului Iași, anual între 200 și 500 de copii abandonează școală, în acest moment riscul crește foarte mult”.

Ciprian Iftimoaiei, sociolog: ”Din cauza lipsei resurselor materiale ei sunt nevoiți să renunțe de multe ori la școală și sunt folosiți pentru munci în cadrul gospodăriei pentru a-și asigura nevoile de subzistență”.

Conform datelor Eurostat din 2018, România ocupă unul din primele locuri în Uniunea Europeana în ceea ce privește abandonul școlar timpuriu, cu o rată de 16,4%.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO