Cum se adaptează studenții străini în România. Facultățile din țară, la mare căutare
România este tot mai atractivă pentru studenții străini. 7,4% din totalul tinerilor care urmează în acest moment o facultate sunt din alte țări.
Dar străinilor, nu le este tocmai ușor la noi, cu toate că taxele de școlarizare, sunt mai mici decât în alte state. Și-au format însă comunități, gătesc, și fac sport împreună, și se ajută când au probleme.
Francezii de la Universitatea pentru Științele Vieții din Timișoara stau împreună și după cursuri. Și-au făcut cluburi sportive, ca acasă, și sunt foarte uniți.
Marine, studentă din Franța: „Înainte să vin aici eram instructor de fitness, așa că am decis să facem și o echipă de majorete”.
Au și prieteni de alte naționalități, dar deocamdată tinerii nu stăpânesc prea bine limba română, așa că stau mai mult cu cei cu care pot comunica ușor.
Alois Carlotti, student francez: „Vorbesc foarte puțin limba română. Mi se pare foarte complicată”.
Jihan petrece mult timp în bucătărie. Îi plac sarmalele, dar preferă să mănânce ca acasă.
Jihan Agualimpia Agosto, studentă din Columbia: „În Columbia gătim cu foarte multe legume, dar aici nu poți să găsești aceleași legume și vara și iarna”.
Tocmai de aceea, când a plecat din Bangladesh la Universitatea Politehnica, colega ei Saima a adus și niște ardei iuți. În acest fel, mâncarea are același gust. A căutat un furnizor și la noi.
Saima Akter, studentă din Bangladesh: „În București este o piață, numită Obor, poate o știi. În Obor avem un magazin cu produse din Bangladesh”.
Bradley, în schimb, s-a adaptat repede la noi: „Am simțit că e de-al nostru, glume, la fel, umorul, și are o inteligență nativă”.
Totuși, cum vine din Insulele Caraibe, clima încă îi mai dă de furcă.
Bradley, student din Insulele Caraibe: „În Caraibe sunt probabil 25 de grade, aici în România sunt 6-7 grade”.
În acest moment, potrivit unui raport al Ministerului Educației, în România învață acum aproximativ 30.000 de studenți străini. Iar numărul lor este în creștere.
Cătălina Ancuța, prorector Universitatea de Vest: „Atractivitatea cea mai mare este spre Computer Science, înspre Psihologie, Economie”.
După ce termină studiile, studenții europeni se întorc acasă. În schimb, multi dintre cei care vin de pe alte continente își fac planuri să rămână la noi.