Cum încearcă unii părinți să fenteze sistemul de înscriere la clasa pregătitoare. Se plătesc chiar și 500 de euro
Peste 210.000 de copii care au între 6 și 7 ani vor începe, în toamnă, clasa pregătitoare. Părinții pot depune cererile de înscriere din 11 aprilie.
Cei care nu vor să-și lase copiii la școala de care aparțin în funcție de adresă plătesc, zilele acestea, la negru între 100 și 500 de euro pentru o viză de flotant. Alții se înscriu la vizite organizate în școli.
O avalanșă de anunțuri pe un grup online dedicat, în căutarea vizelor de flotant, anunță apropierea înscrierii la clasa pregătitoare. Un părinte oferă „o sumă considerabilă” pentru schimbarea fictivă a reședinței.
Vrea să-și înscrie fetița, peste trei săptămâni, la o școală la care nu e arondat. Cei care depun la dosar o viză de flotant au aceleași drepturi de acces ca un copil din zona școlii. Așadar, au locul asigurat.
Până la prima zi de depunere a cererilor, școlile sunt obligate să organizeze sesiuni de „porți deschise”, adică întâlniri cu părinții care vor să afle cum arată spațiile și echipamentele, care e oferta educațională și să-i cunoască pe învățători.
Andone Cristinel, directorul școlii Elena Văcărescu: „Porțile sunt deschise în permanență, iar părinții cu copiii sunt așteptați să vină în perioada următoare, o parte au și venit. Sunt două categorii.Există programarea oficială, ca să discutăm aspectele tehnice, și cea neoficială, că suntem aici zi-lumină, ca să vadă școala pentru a fi siguri că sunt în locul potrivit”.
Reporter: Ce criterii luați în calcul când alegeți școala copilului?
Părinte: „Păi am venit pe jos de acasă, deci școala de proximitate”.
Părinte: „M-am interesat înainte și mi-am dat seama că e o școală de bună calitate și cu profesori bine pregătiți”.
La pregătitoare trebuie înscriși obligatoriu copiii născuți până la 31 august, în lipsa unei probleme medicale. Cei născuți între 1 septembrie și 31 decembrie pot merge și ei la pregătitoare, la cererea părinților. În acest caz, trec printr-o evaluare făcută de educatorul și logopedul grădiniței.
Ileana-Ionescu, director: „Ar fi păcat ca un părinte să ia decizia de-al duce mai devreme la școală pe copil, arzând niște etape. Cele câteva luni își spun cuvântul mai târziu. Părintele va vedea că acel copil nu se poate concentra suficient, nu rezolvă la fel de repede ca ceilalți colegi, plus că programele sunt făcute pentru șase ani, nu pentru cinci ani și jumătate. Și ar trebui să se gândească de zece ori, înainte să pună povara aceasta în cârca copilului și a învățătorului de la clasă”.
Ca să fie pregătit pentru viața de școlar, copilul trebuie să aibă o bună motricitate fină. Să țină bine creionul în mână, să fie capabil să înșire nasturi pe o ață. Să sară, să bată mingea și să poată urca singur treptele. Să pronunțe toate sunetele, să aibă un vocabular suficient de bogat încât să-și exprime nevoile, să lucreze în echipă și să accepte că nu poate fi mereu lider. Trebuie să-și mențină atenția cel puțin 30 de minute.
Anul trecut, aproape 20.000 de copii au început clasa pregătitoare în școli private.