Copiii preferă cărțile autorilor străini. „Nu înţeleg de ce Nică trebuia să fure cireşele”
Tot mai mulți copii descoperă lectură, dovadă că în vacanța care s-a încheiat vânzările cărților destinate lor au crescut cu 50 la sută față de vara trecută.
Potrivit unui site specializat în vânzarea de carte, cei mici preferă aventura, literatura fantastică și enciclopediile științifice, în timp ce bibliotecile comandă titluri din literatura română clasică, autori ceruți dealtfel și la examenele de Capacitate și Bacalaureat.
Copil: „Am citit „Fram, ursul polar" şi am început Harry Potter şi mai am vreo 50 de pagini!"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Copil: „Aproape am terminat cartea „Teatrul corpului uman". Este un fel de carte cu benzi desenate, dar are şi informaţii despre corpul uman."
În topul cărţilor pentru copii mai mari de 10 ani cumpărate în vară romanul „Harry Potter şi Piatra Filozofală" al autoarei britanice J.K Rowling conduce detaşat. Urmează „Cum funcţionează corpul tău" de Judy Hindley şi volumul 15 din „Pisicile Razboice" de Erin Hunter. Pe lista primelor cinci titluri preferate de cei mici nu se regăseşte niciun autor clasic român.
Profesorii spun că textele lungi, limbajul arhaic şi întâmplările neadaptate vieţii contemporane nu îi mai atrag pe copii.
Ana-Maria Mitrofan, învățătoare: „Nu înţeleg de ce Nică trebuia să fure cireşele când cireşele se cumpără din piaţă, simplu. Nu înţeleg de ce Nică trebuia să aibă grijă de fratele mai mic, pentru că doar fratele mai mic stă cu bonă! Nu mergem la scăldat, că mergem la piscină... nu se mai potriveşte cu ceea ce ei trăiesc acum."
Deşi preferinţele copiilor s-au schimbat în ultima vreme, bibliotecile şcolare îşi umplu rafturile cu romane scrise de clasici romani.
Pe de-o parte pentru că Sadoveanu, Creangă, Arghezi şi Ispirescu sunt în programa şcolară. Pe de altă parte, este vorba şi de bani. Seriile noi de cărţi, viu colorate şi tipărite pe hârtie de calitate sunt scumpe şi bibliotecile şcolare nu şi le permit.
Augusta Oniță, director librărie: „Bibliotecile nu au fonduri suficiente, sunt nevoite să aleagă cărţi multe şi ieftine. Cărţile ieftine sunt neatractive pentru copii din cauza faptului că nu au ilustraţii, sunt scrise mărunt şi total neatractive, greu de citit."
În ultimii ani, oferta de carte pentru copii s-a diversificat, iar editurile se întrec în cărţi frumos ilustrate şi tipărite pe hârtie de calitate. În plus, sunt tot mai mulţi autori români contemporani care cuceresc inimile celor mici.
Adrian Lăcătuș, decan la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania Brașov: „Şcolile ar purtea să apeleze la o literatură nouă românească, scrisă într-o română expresivă şi corectă şi profundă, pentru copiii de astăzi şi să se apropie astfel de imaginaţia lor şi de nevioile lor de lectură."
În topul oraşelor şi judeţelor unde se cumpără on-line cele mai multe cărţi pentru copii conduce Bucureştiul. Urmează judeţele Braşov, Cluj, Timiş şi Iaşi. La polul opus, cu cele mai puţine comenzi sunt Călăraşi, Ialomiţa, Covasna, Olt şi Harghita.
Aceste clasamente au fost realizate pe baza vânzărilor înregistrate de cel mai mare site specializat în vânzarea de carte.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!