Copiii preferă cărțile autorilor străini. „Nu înţeleg de ce Nică trebuia să fure cireşele”


Ultimul update: Marti 10 Septembrie 2019 19:47
Data publicarii: Marti 10 Septembrie 2019 19:39
Categorie: Stiri Educatie

Tot mai mulți copii descoperă lectură, dovadă că în vacanța care s-a încheiat vânzările cărților destinate lor au crescut cu 50 la sută față de vara trecută.

Potrivit unui site specializat în vânzarea de carte, cei mici preferă aventura, literatura fantastică și enciclopediile științifice, în timp ce bibliotecile comandă titluri din literatura română clasică, autori ceruți dealtfel și la examenele de Capacitate și Bacalaureat.

Copil: „Am citit „Fram, ursul polar" şi am început Harry Potter şi mai am vreo 50 de pagini!"

Copil: „Aproape am terminat cartea „Teatrul corpului uman". Este un fel de carte cu benzi desenate, dar are şi informaţii despre corpul uman."

În topul cărţilor pentru copii mai mari de 10 ani cumpărate în vară romanul „Harry Potter şi Piatra Filozofală" al autoarei britanice J.K Rowling conduce detaşat. Urmează „Cum funcţionează corpul tău" de Judy Hindley şi volumul 15 din „Pisicile Razboice" de Erin Hunter. Pe lista primelor cinci titluri preferate de cei mici nu se regăseşte niciun autor clasic român.

Profesorii spun că textele lungi, limbajul arhaic şi întâmplările neadaptate vieţii contemporane nu îi mai atrag pe copii.

Ana-Maria Mitrofan, învățătoare: „Nu înţeleg de ce Nică trebuia să fure cireşele când cireşele se cumpără din piaţă, simplu. Nu înţeleg de ce Nică trebuia să aibă grijă de fratele mai mic, pentru că doar fratele mai mic stă cu bonă! Nu mergem la scăldat, că mergem la piscină... nu se mai potriveşte cu ceea ce ei trăiesc acum."

Deşi preferinţele copiilor s-au schimbat în ultima vreme, bibliotecile şcolare îşi umplu rafturile cu romane scrise de clasici romani.

Pe de-o parte pentru că Sadoveanu, Creangă, Arghezi şi Ispirescu sunt în programa şcolară. Pe de altă parte, este vorba şi de bani. Seriile noi de cărţi, viu colorate şi tipărite pe hârtie de calitate sunt scumpe şi bibliotecile şcolare nu şi le permit.

Augusta Oniță, director librărie: „Bibliotecile nu au fonduri suficiente, sunt nevoite să aleagă cărţi multe şi ieftine. Cărţile ieftine sunt neatractive pentru copii din cauza faptului că nu au ilustraţii, sunt scrise mărunt şi total neatractive, greu de citit."

În ultimii ani, oferta de carte pentru copii s-a diversificat, iar editurile se întrec în cărţi frumos ilustrate şi tipărite pe hârtie de calitate. În plus, sunt tot mai mulţi autori români contemporani care cuceresc inimile celor mici.

Adrian Lăcătuș, decan la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania Brașov: „Şcolile ar purtea să apeleze la o literatură nouă românească, scrisă într-o română expresivă şi corectă şi profundă, pentru copiii de astăzi şi să se apropie astfel de imaginaţia lor şi de nevioile lor de lectură."

În topul oraşelor şi judeţelor unde se cumpără on-line cele mai multe cărţi pentru copii conduce Bucureştiul. Urmează judeţele Braşov, Cluj, Timiş şi Iaşi. La polul opus, cu cele mai puţine comenzi sunt Călăraşi, Ialomiţa, Covasna, Olt şi Harghita.

Aceste clasamente au fost realizate pe baza vânzărilor înregistrate de cel mai mare site specializat în vânzarea de carte.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

300.000 de cărți, distruse în Turcia la cererea lui Erdogan
300.000 de cărți, distruse în Turcia la cererea lui Erdogan
”Anul cărții” în România. Ministrul Culturii: Nu poți obliga pe nimeni să citească
”Anul cărții” în România. Ministrul Culturii: Nu poți obliga pe nimeni să citească
Cadoul primit de la copiii români care l-a uimit pe Papa Francisc. În Moldova va primi vin
Cadoul primit de la copiii români care l-a uimit pe Papa Francisc. În Moldova va primi vin
VIDEO PROTVPLUS.RO
eleve
Visează să ajungă asistente medicale, dar ar putea renunța la școală din cauza unui ordin MEN
Cursurile care le garantează tinerilor un loc de muncă. Elevii primesc și bani
Ore în containere la şcolile cu prea mulţi elevi cu "viză de flotant". Reacţia părinţilor
Problemele cu care se confruntă copiii care nu primesc atenție din partea părinților
Riscurile la care sunt supuși copiii care iau parte la prea multe activităţi extrașcolare
Ministerul Educației a interzis opționalele din creșe și grădinițe, plătite de părinți
copii
Cum pot învăța copiii să-și gestioneze economiile: „Mai mult îmi dă tati"
Scoaterea caligrafiei din şcoală favorizează analfabetismul. Ce spun specialiștii
Guvernul vrea un catalog electronic pentru toți elevii din România. Cât va costa
Copiii preferă cărțile autorilor străini. „Nu înţeleg de ce Nică trebuia să fure cireşele”
Probleme cu autobuzele școlare din București, încă din prima zi: „A blocat tot traficul”
Elevii unei școli ”șantier” din Capitală, trimiși în parc pentru lecții