Ce cred elevii despre anularea tezelor în acest an școlar

Ultima actualizare: 07-11-2020 21:21

Elevii nu vor mai susține teze în acest an școlar, anunță ministrul Educației, la puțină vreme după ce și olimpiadele ori concursurile naționale au fost anulate.

De luni, școlile din toață tara trec la scenariul roșu, care presupune desfășurarea cursurilor în sistem online.

Și au apărut, primele sancțiuni în rândul dascălilor, care refuză să predea pe internet. O învățătoare din Dâmbovița a fost concediată.

Tezele erau susținute de elevii din clasele de gimnaziu și de liceu, la finalul fiecărui semestru, pentru a demonstra cunoștințele dobândite la principalele discipline de studiu.

Monica Anisie, ministrul Educației: "Să nu uitam că tezele se susține la două-trei discipline, în rest se realizează evaluarea sumativă. Deci, tezele nu se susțin, dar au fost înlocuite cu evaluarea sumativă".

Potrivit unui sondaj, la care au participat 50 de mii de elevi, peste 80% dintre ei preferă înlocuirea tezelor în acest an, cu o alta formă de evaluare. Ceilalți 20 la suta spun că tezele ar trebui susținute totuși, în baza unei programări sau transpuse în mediul online.

Oricum, decizia nu este placul părinților ai căror copii vor susține în vară examenele naționale.

Părinte: "Am o fetiță în clasa a 12-a, erau importante și tezele, aveau rostul lor, își vedeau nivelul și îi pregătea suplimentar un pic"

Elev: "Depinde, pe unii îi ajutau tezele, pe alții nu, dar erau destul de utile"

Începând cu semestrul al doilea, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor face pregătire suplimentară, iar Ministerul Educației le vă pune la dispoziție teste de antrenament pentru examene.

Rata de infectare scăzută în școli

 

Așa se vă desfășură de luni școala pentru cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi, dar și pentru copiii de grădiniță, întrucât doar creșele și centrele educaționale rămân deschise.
Decizia a stârnit o serie de nemulțumiri, în condițiile în care chiar ministrul recunoaște că rata de infectare în rândul elevilor și al profesorilor este mică.

Monica Anisie, ministrul Educației: "La momentul acesta sub 1% din raportările pe care le-am primit la Ministerul Educației rata de infectare pentru elevi și pentru cadrele didactice".

Au apărut și primele sancțiuni în rândul profesorilor care nu vor să predea în sistem online. Un dascal din Vrancea, de exemplu, a avut salariul tăiat fiindcă nu și-a ținut orele, iar o învățătoare din Ocnița, județul Dâmbovița, a fost concediata.

Alina Elena Nisipeanu, director scoală: "Nu a desfășurat niciun fel de activitate prin care să asigure procesul instructiv – educative al elevilor dumneai încăpând cu 11 martie până la sfârșitul anului școlar".

Sorin Ion, inspector școlar general ISJ Dâmbovița: Consideram că este inadmisibil un astfel de comportament din partea unui cadru didactic timp de câteva luni de zile să nu te intereseze soarta copiilor de care răspunzi.

O problema rămâne și lipsa echipamentelor pentru copiii din medii defavorizate.

Tablete ar trebui să ajungă curînd și în aceasta familie din Vaslui. Incepind de luni, un alt lot de peste 100 mii sint pregătite să fie distribuite în țoață tara. Pentru elevii din zona de nord și nord est a tarii, tabletele ar trebui să ajungă la destinație pină la începutul lunii decembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO