Ce acte sunt necesare pentru a doua etapa de înscriere în clasa pregătitoare, în 2024

inscriere clasa pregatitoare
Shutterstock

Pe 11 aprilie 2024 au început înscrierile la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025. Prima etapă de înscriere se desfășoară până pe 14 mai, urmând ca pe 29 mai să aibă loc afișarea în numărului de locuri rămas libere.

Părinții care au nu au reușit să își înscrie copiii la clasa pregătitoare vor avea o nouă șansă în perioada 31 mai - 7 iunie 2024, în a doua etapă de înscriere.

Înscrierea la școala pregătitoare

Părinții pot completa cererea tip de înscriere online, pe site-ul Ministerului Educației sau la unitatea de învățământ unde vor să își înscrie copilul.

Totuși, părinții care completează cererea online trebuie să se prezinte la școala la care au solicitat înscriere pentru validarea acesteia.

Pentru a își înscrie copilul în clasa pregătitoare, părinții trebuie să furnizeze următoarele documente:

Citește și
Ce a descoperit FBI în laptopul autorului tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump

· Cererea-tip de înscriere

· Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului;

· Copie şi original – certificat de naştere copil;

· Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul);

· Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare - Acte necesare pentru a doua etapa de înscriere

11 aprilie – 14 mai: Completarea cererilor-tip de înscriere online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;

14-17 mai: procesarea cererile-tip de înscriere şi repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie.

20-27 mai: procesarea cererilor-tip prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

28 mai: repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri, şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie.

29 mai: afişarea listelor cu candidaţii înmatriculaţi şi numărul de locuri rămase libere.

31 mai – 7 iunie: înscrierile în cea de a doua etapă.

Pe 30 mai 2024 se vor afișa la unitățile de învățământ și la inspectorat procedura specifică de repartiza a copiilor pe locurile disponibile.

Între 31 mai și 7 iunie 2024 se vor depune cererile tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au intrat la nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau nu au participat la prima etapă.

Ministerul Educației a lămurit cine se poate înscrie în clasa pregătitoare: copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv, dar și copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2024, în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar care e eliberată de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar sau în baza CJRAE/CMBRAE, după caz (Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională).

Această evaluare CJRAE/CMBRAE se adresează copiilor care nu au frecventat grădinița sau celor care s-au întors din străinătate. Evaluarea a avut loc în perioada 28 martie - 10 aprilie 2024.

Actele necesare în a doua etapă de înscriere sunt:

• Cerere-tip de înscriere

• Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal

• Copie şi original - certificat de naştere copil

• Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul)

• Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Afișarea rezultatelor

Lista elevilor înscriși și lista locurilor libere vor fi afișate pe 29 mai pentru prima etapă de înscriere. Ele vor fi afișate în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar.

Pe 21 iunie pentru a doua etapă de înscriere - se vor afișa în fiecare unitate de învățământ listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Criterii de departajare

Există câteva criterii de departajare pe care școlile le aplică în cazul în care numărul de copii este mai mare decât numărul de locuri disponibile.

Acestea sunt de două feluri: generale și specifice.

Criterii generale:

a) existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;

b) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi. Situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi;

c) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;

d) existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.

Criterii specifice

Acestea se aplică după criteriile generale şi doar dacă acestea nu asigură departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologie.

Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Ministerul Educației a precizat că fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare și că numărul de locuri alocat prin cifra de școlarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor.

Înscrierea în învățământul primar privat

Părinții care vor să își înscrie copiii în învățământul primar privat trebuie să știe că înscrierea se face în prima etapă, direct la unitatea de învățământ sau prin formularul online, dacă unitatea și-a introdus toate datele în aplicație pentru înscriere în clasa pregătitoare.

Dacă unitatea de învățământ nu a făcut asta, părinții trebuie să meargă la sediul fizic al unității pentru a completa cererea și să fie validată.

Dacă copilul nu este înmatriculat la o școală privată, acesta poate fi înscris în școala de circumscripție, cu condiția ca părintele să bifeze opțiunea de întoarcere la școala de circumscripție. Dacă părintele nu a făcut asta, trebuie să facă cererea de înscriere în a doua etapă.

Articol recomandat de sport.ro
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Citește și...
Elevii care au susținut Evaluarea Națională au fost repartizați la licee. Care este liceul clasat primul pe țară
Elevii care au susținut Evaluarea Națională au fost repartizați la licee. Care este liceul clasat primul pe țară

După o lună de stres, calcule și așteptare, absolvenții de gimnaziu, care au susținut Evaluarea Națională, au aflat miercuri în ce liceu vor învăța din toamnă.  

Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată a fost publicată
Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată a fost publicată

Rezultatele admiterii la liceu 2024 pentru absolvenții de clasa a VIII-a au fost publicate pe admitere.edu.ro și la avizierele liceelor la ora 12:00.

Admiterea la liceu. Miercuri se va face repartizarea computerizată a elevilor clasei a VIII-a
Admiterea la liceu. Miercuri se va face repartizarea computerizată a elevilor clasei a VIII-a

Repartizarea computerizată în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională se va face miercuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Recomandări
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement

În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.

Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt
Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt

Corupția rămâne o problemă majoră în țara noastră, iar cei mai mulți dintre români cred că sunt afectați direct în viața de zi cu zi, în timp ce 9 din 10 patroni vorbesc despre un fenomen larg răspândit.

Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului
Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului

Un nou caz de cinism și nepăsare, într-un azil unde oamenii ar trebui să fie îngrijiți și ajutați este acum anchetat penal. Un bărbat de 56 de ani, internat într-un cămin din Argeș, a murit pentru că ar fi fost neglijat acolo.