Ce acte sunt necesare pentru a doua etapa de înscriere în clasa pregătitoare, în 2024

inscriere clasa pregatitoare
Shutterstock

Pe 11 aprilie 2024 au început înscrierile la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025. Prima etapă de înscriere se desfășoară până pe 14 mai, urmând ca pe 29 mai să aibă loc afișarea în numărului de locuri rămas libere.

Părinții care au nu au reușit să își înscrie copiii la clasa pregătitoare vor avea o nouă șansă în perioada 31 mai - 7 iunie 2024, în a doua etapă de înscriere.

Înscrierea la școala pregătitoare

Părinții pot completa cererea tip de înscriere online, pe site-ul Ministerului Educației sau la unitatea de învățământ unde vor să își înscrie copilul.

Totuși, părinții care completează cererea online trebuie să se prezinte la școala la care au solicitat înscriere pentru validarea acesteia.

Pentru a își înscrie copilul în clasa pregătitoare, părinții trebuie să furnizeze următoarele documente:

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

· Cererea-tip de înscriere

· Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului;

· Copie şi original – certificat de naştere copil;

· Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul);

· Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare - Acte necesare pentru a doua etapa de înscriere

11 aprilie – 14 mai: Completarea cererilor-tip de înscriere online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;

14-17 mai: procesarea cererile-tip de înscriere şi repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie.

20-27 mai: procesarea cererilor-tip prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

28 mai: repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri, şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie.

29 mai: afişarea listelor cu candidaţii înmatriculaţi şi numărul de locuri rămase libere.

31 mai – 7 iunie: înscrierile în cea de a doua etapă.

Pe 30 mai 2024 se vor afișa la unitățile de învățământ și la inspectorat procedura specifică de repartiza a copiilor pe locurile disponibile.

Între 31 mai și 7 iunie 2024 se vor depune cererile tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au intrat la nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau nu au participat la prima etapă.

Ministerul Educației a lămurit cine se poate înscrie în clasa pregătitoare: copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv, dar și copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2024, în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar care e eliberată de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar sau în baza CJRAE/CMBRAE, după caz (Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională).

Această evaluare CJRAE/CMBRAE se adresează copiilor care nu au frecventat grădinița sau celor care s-au întors din străinătate. Evaluarea a avut loc în perioada 28 martie - 10 aprilie 2024.

Actele necesare în a doua etapă de înscriere sunt:

• Cerere-tip de înscriere

• Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal

• Copie şi original - certificat de naştere copil

• Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul)

• Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Afișarea rezultatelor

Lista elevilor înscriși și lista locurilor libere vor fi afișate pe 29 mai pentru prima etapă de înscriere. Ele vor fi afișate în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar.

Pe 21 iunie pentru a doua etapă de înscriere - se vor afișa în fiecare unitate de învățământ listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Criterii de departajare

Există câteva criterii de departajare pe care școlile le aplică în cazul în care numărul de copii este mai mare decât numărul de locuri disponibile.

Acestea sunt de două feluri: generale și specifice.

Criterii generale:

a) existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;

b) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi. Situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi;

c) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;

d) existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.

Criterii specifice

Acestea se aplică după criteriile generale şi doar dacă acestea nu asigură departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologie.

Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Ministerul Educației a precizat că fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare și că numărul de locuri alocat prin cifra de școlarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor.

Înscrierea în învățământul primar privat

Părinții care vor să își înscrie copiii în învățământul primar privat trebuie să știe că înscrierea se face în prima etapă, direct la unitatea de învățământ sau prin formularul online, dacă unitatea și-a introdus toate datele în aplicație pentru înscriere în clasa pregătitoare.

Dacă unitatea de învățământ nu a făcut asta, părinții trebuie să meargă la sediul fizic al unității pentru a completa cererea și să fie validată.

Dacă copilul nu este înmatriculat la o școală privată, acesta poate fi înscris în școala de circumscripție, cu condiția ca părintele să bifeze opțiunea de întoarcere la școala de circumscripție. Dacă părintele nu a făcut asta, trebuie să facă cererea de înscriere în a doua etapă.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
România a obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. Una este de aur
România a obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. Una este de aur

Elevii români au câştigat patru medalii, între care una de aur, la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată în Egipt. România este astfel pe locul 8 în lume şi locul 2 în Europa la ediţia din acest an a olimpiadei.

 

Schimbări la Bacalaureatul din 2025. Probele orale vor fi mutate iarna. Și cele scrise vor fi susținute mai devreme
Schimbări la Bacalaureatul din 2025. Probele orale vor fi mutate iarna. Și cele scrise vor fi susținute mai devreme

Aproximativ trei milioane de elevi din toată țara se pregătesc să revină în bănci, începând de luni. Noul calendar școlar aduce schimbări importante.

Ordinul privind Bacalaureatul - în Monitorul Oficial. Se pot vizualiza lucrările înainte de contestaţii. Probele orale, iarna
Ordinul privind Bacalaureatul - în Monitorul Oficial. Se pot vizualiza lucrările înainte de contestaţii. Probele orale, iarna

Ordinul ministrului Educaţiei privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.