Bursele care le-au adus tinerilor români joburi, dar şi familii. Câţi au emigrat apoi

Ultima actualizare: 06-06-2019 10:07

O bursă de studii în străinătate se poate transforma ușor într-o ușă deschisă spre un loc de muncă bun, în afară.

O dovedește și programul „Erasmus Plus'', la care participă anual aproape 10.000 de studenți români. Un sfert dintre ei reușesc să se întoarcă în țările în care au studiat, după ce își încheie cursurile aici, iar apoi și le echivalează.

Experiența dobândită îi ajută pe mulți să se angajeze în două-trei luni de la absolvire.

Laura are 27 de ani, iar de 6 ani s-a stabilit în Turcia. A accesat programul Erasmus în facultate, apoi a primit o bursă de studiu şi s-a întors acolo pentru masterat. S-a angajat rapid în publicitate şi de atunci nu a mai plecat.

Laura Cristescu, fostă studentă Erasmus: „După experienţa mea Erasmus, am primit o bursă de la Guvernul turc şi m-am gândit că ar fi o ocazie bună. Mi-ar fi mult mai uşor să mă adaptez undeva unde deja am locuit, unde deja ştiu cum sunt oamenii, ce mentalitate au şi cunosc foarte multe despre cultura lor. Lucrez acum cu foarte mulţi străini şi oameni din diferite ţări."

Anual, aproximativ 400.000 de studenţi din întreaga lume beneficiază de acest program, iar 80 la sută dintre ei reuşesc să se angajeze la doar 3 luni de la absolvire.

Izabela Ungureanu, fostă studentă Erasmus: „Întoarsă în ţară, am început să fac voluntariat pentru studenţii străini din Bucureşti şi să-i ajut şi pe ei, iar acum lucrez la un birou Erasmus de la Universitatea Titu Maiorescu, iar tot ce fac, fac pentru studenţii străini din Bucureşti."

În 20 de ani de când programul Erasmus a fost implementat şi la noi în ţară, aproape 90.000 de studenţi din România au plecat la studii în ţări precum Franţa, Germania, Spania, Italia sau Ungaria. 25 % dintre aceştia s-au întors acolo pentru a se angaja în domeniile în care au studiat.

Mulţi dintre ei nu şi-au construit doar o carieră de succes după ce au participat la program, ci chiar şi-au întemeiat o familie împreună cu un cursant din altă ţară. Aşa au apărut „cuplurile internaţionale Erasmus.”

Adrian Georgescu, Agenția Națională Erasmus +: „Dintre toţi absolvenţii din 1987 care au participat în stagii Erasmus, din relaţiile care s-au născut între ei în urma stagiilor Erasmus, s-au născut aproximativ 1 milion de copii - să-i numim „Erasmus".

Numai anul acesta, peste 10.000 de studenţi români vor pleca în străinătate prin programul Erasmus plus.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO