Ce pățesc studenții plecați cu burse Erasmus la întoarcerea în România

Ultimul update: Sambata 13 Octombrie 2018 19:35
Data publicarii: Sambata 13 Octombrie 2018 17:59
Categorie: Social

Tinerii de vârsta studenţiei, confruntaţi cu lipsa de perspectivă profesională în România, au ajuns să se împartă în două categorii.

Cei care pleacă direct după liceu la facultate în străinătate şi cei care speră să obţină măcar o bursă acolo pe o anumită perioadă. Aşa se face că, față de anul trecut, s-a dublat numărul românilor care au accesat o bursă Erasmus în marile centre unversitare. Problema este că atunci când se întorc, cei mai mulţi nu se mai adaptează.

Studentă la agronomie, Alexandra a plecat 6 luni în Suedia cu o bursă Erasmus.

"Am făcut cam aceleaşi materii pe care le-aş face într-un an universitar la noi la facultate. Am descoperit aparatura nouă", spune Alexandra Ferencz.

La rândul ei, Andreea a învăţat timp de două luni la o Universitate de Medicină Veterinară din Spania.

"Am fost într-o clinică în care se lucra mai mult pe oftalmologie şi dermatologie. Au mai multe laboratoare şi din punct de vedere al practicii sunt mai mult mai dezvoltaţi", este de părere Andreea Simion.

Asemeni lor, tot mai mulţi tineri îşi doresc să se perfecţioneze. Numai la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara sunt 90 de cereri pentru bursele Erasmus, de două ori mai multe ca anul trecut.

"Văd în primul rând un alt stil de învăţământ. Vin de acolo cu alte idei, alte propuneri. Cine a plecat o dată, îşi doreşte să plece măcar o dată pe an într-o altă mobilitate", a transmis Laura Șmuleac, prodecat Faculatea de Agricultură.

50 de studenţi de la agronomie şi medicină veterinară din Iaşi sunt trimişi anual în cele mai performante ferme şi şcoli din Franţa, Italia, Portugalia sau Turcia. Cristina a fost două luni în Antalya.

"Am făcut practică la plante tropicale, pe fructul pasiunii. Am lucrat în laborator, cu pepene galben: am făcut analize să vedem ph-ul, cantitatea de zahăr, clorofila. A fost total diferit faţă de ce avem noi" , spune Cristina Precupeanu.

În Comisia Europeană, de pildă, sunt foşti studenţi cu burse Erasmus. Aceştia atrag atenţia că tinerii care se întorc în ţările natale se vor readapta greu.

"Se vede o urmă de tristeţe raportat la obişnuinţa pe care au avut-o acolo, la prietenii care şi i-au făcut, la lucrurile pe care le-au vizitat şi disciplinele pe care le-au studiat", transmite Sorin Stanciu, prorector Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara.

"Am pierdut câţiva. Au mers la practică acolo şi după ce au terminat, s-au angajat la firma la care lucra ca student în Italia sau Spania", spune Neculai Munteanu, profesor USAMV Iași.

Programul Erasmus este accesibil la noi, din 2007, de când am aderat la Uniunea Europeană. De atunci, potrivit estimărilor, peste 60.000 de studenţi au beneficiat de el.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Cât crede un student că merită salariu la primul său job. ”Părerea mea”
Cât crede un student că merită salariu la primul său job. ”Părerea mea”
VIDEO PROTVPLUS.RO
locuinte romani, renovare, ghid de confort
Cele mai întâlnite probleme din casele românilor. Ce recomandă specialiștii
Românilor nu le pasă dacă fumează în zone interzise. Reacția unei femei, prinsă cu țigara în parc
O profesoară din București a fost înregistrată jignind elevii: ”Naţie de mahalagii, de prost crescuţi”
Fermierul din Argeş, care mărturisea că nu găseşte mână de lucru pentru adunatul merelor, a primit un ajutor impresionant
Doi escroci din Slovacia au înșelat un cuplu de pensionari cu 16.000 de lei
Papanaşi cu brânză dulce. Elena Lasconi are cea mai bună rețetă
terapie cai
Cum îi ajută echitația terapeutică pe copiii cu diverse probleme de sănătate
Când va da RADET drumul la căldură. Duminică încep probele
Cadoul primit de băiețelul din Prahova, părăsit de mamă. Copilul își dorește să devină jandarm
O alee din Târgu Jiu, stricată și reparată în fiecare an. Care este explicația autorităților
Braconajul păsărilor, afacere în floare în Mureș. Specii protejate de lege, găsite în colivii
Femeie din Iași, internată la psihiatrie după ce și-a amenințat cu moartea soțul și copilul de 2 ani