BACALAUREAT 2018. Sindicate: probele orale sunt "în afara legii". Reacția Ministerului Educației
Preşedintele Federaţiei Spiru Haret susţine că probele orale ale Bacalaureatului susţinute în februarie sunt în afara legii; examenul poate fi susţinut doar de absolvenţi
Preşedintele Federaţiei Spiru Haret Marius Nistor a declarat la RFI că probele orale ale Bacalaureatului, care încep luni, sunt în afara legii, întrucât, potrivit Legii educaţiei, examenul poate fi susţinut doar de absolvenţi, iar la acest moment elevii de clasa a XII - a nu pot fi consideraţi absolvenţi. La rândul său, Ministerul Educaţiei invocă în anunţul privind începerea probelor orale ale Bacalaureatului tocmai o prevedere din Legea educaţiei în baza căreia acestea pot fi susţinute în timpul anului şcolar, scrie News.ro.
Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018) sunt programate în perioada 12-22 februarie 2018 şi sunt aşteptaţi să participe cei peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a, dar şi absolvenţi din promoţiile anterioare. Probele scrise vor avea loc din 25 iunie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Examenele sunt în afara legii întrucât Bacalaureatul poate fi susţinut, conform Legii educaţiei, numai de către absolvenţii de liceu. Or, noi în luna februarie nu discutăm în niciun caz de absolvenţi. Este practic în afara legii şi dă posibilitatea oricui să conteste aceste probe”, a afirmat la RFI Marius Nistor.
El mai spune că cele patru probe orale ale examenului de Bacalureat, deşi îi avantajează pe elevi, bulversează programul şcolar din această perioadă.
”Gândiţi-va că, în aceeaşi zi, elevii trebuie să participe şi la competenţe şi, totodată, să îşi facă şi orele de curs. Lucrul este valabil şi pentru cadrele didactice. Va fi un efort formidabil”, afirmă Marius Nistor.
Conform alineatului 2 al articolului 77 din Legea educaţiei naţionale, "elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat".
Pe de altă parte, însă, în conunicatul prin care anunţă începerea probelor orale ale examrnului, Ministerul Educaţiei invocă articolul 78 alineatul din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede că aceste evaluări pot fi organizate şi se desfăşoară la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea, în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general, în condiţiile stabilite de metodologia de examen.
Reacția Ministerului Educației
”Urmare unor articole/știri apărute în presă în ultima perioadă, ce fac referire la legalitatea susținerii probelor de competențe lingvistice și digitale cu câteva luni înainte de încheierea cursurilor anului terminal, Ministerul Educației Naționale este în măsură să facă următoarele precizări:
În mod indubitabil, desfășurarea probelor de competențe lingvistice și digitale este susținută din punct de vedere legal.
Astfel, în interesul elevilor, probele A, B, C și D se susțin în semestrul al II-lea, conform art.78, alineatul 7, din Legea 1/2011: „Evaluările A, B, C și D prevăzute la art. 77 alin. (4) se organizează și se desfășoară la nivelul unității de învățământ, în timpul anului școlar, pe parcursul semestrului al II-lea".
Acest calendar de probe a fost discutat și agreat în Comisia de Dialog Social, comisie la care participă atât elevii, părinții, cât și sindicatele reprezentative din învățământul românesc.
Probele care se desfășoară începând cu data de 12 februarie a.c. sunt probe de competențe, iar evaluarea unor competențe, atât în România, cât și în practica internațională, nu este direct legată sau dependentă de deținerea sau nedeținerea unor calități precum cea de absolvent de liceu sau de alte tipuri de studii.
Similar se întâmplă și cu certificarea competențelor lingvistice (ex: Cambridge Assessment English) și digitale (ECDL) organizate în alte contexte decât cele școlare. Mai mult, elevii pot folosi aceste certificări externe pentru echivalarea probelor de competențe lingvistice și digitale din cadrul examenului de bacalaureat, în condițiile legii.”, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat.
Sursa: News.ro
Etichete: bacalaureat, bac, examen, subiecte, elevi, contestatii, sindicate, probe, 2018, proba scrisa, profil, spiru haret, modele de subiecte, edu, oral,
Dată publicare:
12-02-2018 07:43