Adolescenții „lipiți” de mobil dezvoltă anxietate, depresie și insomnie. Studii îngrijorătoare realizate în doi ani
Atenție mare cât timp acordați telefonului. Adolescenții care folosesc excesiv astfel de dispozitive, sunt mai predispuși să sufere de anxietate, depresie și insomnie.
Este concluzia oamenilor de știință din Marea Britanie, după un studiu cu rezultate destul de îngrijorătoare.
Faptul că lumea este dependentă de telefoanele inteligente nu este o noutate. Însă, cercetări recente indică prezența unor riscuri pentru sănătatea mintală a adolescenților. Anxietatea, depresia și insomnia - sunt legate de așa-numita „utilizare problematică” a dispozitivelor de ultimă generație.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Nicola Kalk, co-autoarea studiului de la King's College din Londra: „Persoana respectivă nu mai deține controlul asupra utilizării telefonului, prioritizează smartphone-ul în viața lor, astfel încât petrec timp pe telefon în detrimentul altor activități semnificative sau al somnului, și continuă să facă acest lucru în ciuda conștientizării dezavantajelor."
Cercetătorii de la King's College au realizat două studii, la câteva școli din Marea Britanie, între 2020 și 2022. Unul a adunat răspunsurile a 657 de adolescenți cu vârste între 16 și 18 ani, iar celălalt a evaluat 69 de copii între 13 și 16 ani, timp de patru săptămâni.
Dr. Nicola Kalk, co-autoarea studiului de la King's College din Londra: „Cei care au raportat utilizarea problematică a smartphone-ului erau de două ori mai susceptibili de a suferi de anxietate și de trei ori mai susceptibili de a suferi de depresie."
Autorii studiului spun că acest comportament afectează, deocamdată, minoritar, adolescenții. În curând, cercetătorii cred că ar putea exista suficiente dovezi pentru că medicii să recunoasca boala ca atare.
Până atunci, specialiștii le recomandă părinților să discute cu copiii despre această problemă și să dezvolte împreună obiceiuri sănătoase de folosire a telefoanelor mobile.
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri, studii, mobil, smarphone, dependenta, myimpact,
Dată publicare:
02-08-2024 08:55