Peste 3 milioane de germani refuză să folosească Internetul în viața de zi cu zi. Îi costă mai mulți bani, dar sunt fericiți
Dacă viața fără Internet și smartphone este de neimaginat pentru majoritatea „pământenilor”, pentru mai bine de 3 milioane de germani asta înseamnă rutina zilnică.
Iar aproape 2 milioane și jumătate dintre cei care își spun offlineri, adică cei neconectați, sunt tineri, potrivit datelor de la oficiul național de statistică din Germania.
Benno Flugel, utilizator offline: ”Când sunt undeva și telefonul meu începe să sune și se aude tonul de sonerie acela clasic de la Nokia, mai toți cei din jur izbucnesc în râs.”
Benno are 32 de ani. În viața de zi cu zi nu folosește WhatsApp-ul, sistemele de navigare GPS, nici rețelele de socializare. De fapt, nicio aplicație online.
O jurnalistă s-a pus pentru o zi în pielea lui. A încercat să ajungă la o anumită destinație din Hamburg, cu mașina, fără smartphone sau GPS. I-ar fi fost de folos o hartă rutieră, ca pe vremuri.
Dania Maria Hohn, reporter RTL în Hamburg: ”Cel de la casa de marcat mi-a spus că în benzinării nu se mai vinde nimic de genul acesta. Nu le mai cumpăra nimeni, pentru că toată lumea are acum un smartphone.”
Așa că reporterița a fost nevoită să ceară ajutorul trecătorilor, care, desigur, și-au conectat telefoanele cu Internet.
Cum s-ar fi descurcat Benno?
Benno Flügel, offliner: ”Ei bine, încă pot trimite mesaje text cu telefonul meu și pot efectua apeluri, iar dacă trebuie să merg undeva, îmi notez traseul dinainte și atunci știu cum pot să ajung acolo.”
Totuși, cei care aleg acest stil de viață au un preț de plătit. Pentru că internetul nu înseamnă doar amuzament și comunicare.
Prof. Dr. Stephan Humer, sociolog: ”Nu mai aveți acces atât de ușor la bancă, de exemplu. Trebuie să mergeți în persoană la o sucursală sau să folosiți telefonul pentru apeluri. Depui mai mult efort și te costă mai mulți bani.”
Însă cei care nu vor să știe de Internet, cel puțin în afara serviciului, spun că este mult mai relaxant să fie offline în cea mai mare parte a timpului. Au mai mult timp pentru pasiunile lor, cum ar fi lectura în cazul lui Benno.