„Se spune că aduce longevitate, dragoste sinceră”. Floarea pe care tot mai mulți miri o vor la nuntă
Pentru că este sezonul lor, bujorii sunt vedete pe rețelele de socializare, la diferite evenimente și sesiuni foto, inclusiv în străinătate.
În inima Olteniei, în Dolj, există cea mai mare plantație de bujori din România. De aici sute de mii de plante ajung în Franța, Austria și chiar în țara lalelelor, Olanda. Aproape jumătate de milion de bujori sunt exportați, în fiecare săptămână, peste hotare.
Plantația de bujori din inima Olteniei, la Moțăței, se întinde pe 13 hectare. Zeci de oameni participă în această perioadă la cules.
Sunt 35 de soiuri de bujori de diferite culori și mirosuri. Florile au mare succes pe piața din străinătate. Acolo se vând cu prețuri între 20, până la 90 de cenți firul.
Raluca Popa, directorul financiar al fermei de bujori: „Am încercat să ne promovăm afacerea și în țară dar, din păcate, nu am primit niciun feedback. Nu același lucru pot să spun de piața din Olanda. La trei zile pleacă un TIR".
Amenajarea unui hectar cu bujori poate ajunge, însă, și la 100.000 de euro.
Pieter Rottier, proprietarul unei ferme de bujori: „Pleacă de la 1 euro pe bulb, până la 10 euro. Pentru zona noastră e important să aibă apă. Între 50.000 și 100.000 de euro pe hectar investiția”.
În afacere camerele frigorifice sunt indispensabile.
În plin sezon de nunți, bujorul este foarte căutat
Antonia Stana, cultivator de bujori: „Clienții ne cer foarte mult și pun foarte mare accent pe bujor. Undeva la 30 - 40 de florării colaborăm".
Simona Mogoș, florar: „Se spune că aduce longevitate, dragoste sinceră. Miresele preferă mult rozul pal și alb, bineînteles".
Exportul de flori a crescut
Potrivit Institutului Național de Statistică, exportul de flori din România a crescut în ultimii ani.
Dacă în 2019 exportam în valoare de aproape 2,5 milioane de euro, anul trecut suma aproape că s-a triplat.