Covor de bujori sălbatici într-o rezervație naturală din județul Dolj. Pentru cei care rup florile, amenda este uriașă
În județul Dolj, într-o rezervație naturală, bujorii sălbatici au pus stăpânire pe hectare întregi.
În această perioadă, floarea este admirată în pădure, de vizitatori dornici să obțină cadrul perfect pentru fotografii spectaculoase.
Însă, din cauza vremii capricioase, o parte dintre bujori nu au mai înflorit anul acesta.
De un roșu aprins, bujorii creează un peisaj feeric pe mai bine de 50 de hectare. De câteva zile, florile s-au deschis și vizitatorii vin să îi admire. Turiștii abia așteptau acest spectacol de parfumuri și culoare.
Ștefan Saliu, vizitator: „E o floare foarte rară, e singura în țară. Mai este un bujor undeva în Vrancea, dar e altfel. Erau mai mulți într-adevăr, era un covor roșu”.
Din cauza vremii capricioase, o parte dintre bujori nu au mai înflorit anul acesta. Specialiștii spun că, de vină sunt diferențele de temperaturi prea mari dintre zi și noapte, precum și seceta din această primăvară.
Ing. Marin Bălă, șeful Ocolului Silvic Perișor: „Nu este o problemă privind dispariția sau reducerea exemplarelor bujorului. Din contră, în ultimii ani s-a constat o răspândire și o extindere a lui pe mai multe suprafețe”.
Bujorii ne încântă cu frumusețea lor doar pentru câteva zile.
Puiu Calafeteanu, primar Plenița: „Vin mereu și pentru ei este un mijloc de recreere pentru că probabil ați văzut, aceast minunat colț al naturii este atrăgător”.
Vizitatorii au voie doar să admire bujorii. Cine rupe florile se poate alege cu amendă chiar și de 20.000 de lei.
Alexandru Bedelici, vizitator: „Nu îl rupem, pentru ca știți cum este?! Rupem, și la anul ce facem. Sau nu neaparat la anul, dar în timp se duce, se termină și e păcat de el”.
Din anul 2000, rezervația de bujori este arie protejată de interes național.