Florile s-au lăsat așteptate în acest an și au apărut mai târziu decât de obicei

Dată publicare: 07-05-2021 08:03
Dată actualizare: 07-05-2021 09:36


Vă invităm în Mureș, într-o rezervație naturală, unde zeci de mii de bujori de un roșu intens au pus stăpânire pe hectare întregi.

 

Florile s-au lăsat așteptate în acest an și au apărut mai târziu decât de obicei, dar acum îi bucură pe turiștii care se grăbesc să le admire în toată splendoarea lor.

Un peisaj aparte încântă privirile trecătorilor și în Maramureș. De această dată însă, vorbim despre mii de lalele care colorează grădina unei femei care iubește atât de mult florile încât nu le rupe și nici nu le vinde.

Mai dăruiește însă bulbi vecinilor pentru a-și înfrumuseţa și ei curțile.

Covorul colorat, parcă pictat, a răsărit în grădina doamnei Măriuca din satul Chechiș, judeţul Maramureş. La 72 de ani, femeia se laudă cu peste patru mii de fire de lalele din şase soiuri. Spune că a prins drag de aceste flori în urmă cu mai bine de trei decenii, când şi-a vizitat copiii, în Olanda. Atunci a primit primii bulbi, pe care i-a plantat în curte.

Măriuca Tetișan: "Eu nu rup un fir să pun în pahar. Aici le-a dat Dumnezeu, aici să rămână”.

De peisaj se bucură și vecinii, dar şi vizitatorii de ocazie, care ajung în zonă.

Vecină: "Sigur că le plac ca şi ieri a avut vreo 40 de persoane care au vizitat-o. Dacă e familia în Olanda, îi spun că Mariuca Olandeza".

În Mureş, în schimb, zeci de mii de bujori roşii de stepă fac spectacol într-o rezervaţie dedicată acestei specii. Locul este unic în țară, dar și în Europa de Est. Şi nu puţini sunt turiştii care se grăbesc să admire florile ocrotite prin lege.

Bujorii sunt în grija unui tânăr pasionat de fotografie şi de această plantă de o frumuseţe aparte. Este al treilea custode al rezervaţiei.

Ciprian Cenean, custodele rezervaţiei: "Rezervaţia a fost înfiinţată în 1932 , prima parcelă de 2,5 hectare şi pe urmă a doua parcelă a fost înfiinţată Ia 1960 cu titlul de rezervaţie unde s-a înmulţit bujorul”.

Anul trecut, din cauza pandemiei, rezervaţia nu a putut fi vizitată. Acum, bujorii vor rămâne înfloriţi încă zece zile, cel puţin.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO