Ziua Internațională a pisicii 2023. Cele mai amuzante videoclipuri cu pisici

Ziua Pisicii
Shutterstock

8 august este Ziua Internațională a Pisicii - o zi în care se sărbătorește unul dintre cele mai comune și mai vechi animale de companie ale omului.  

Pisicile sunt printre cele mai interesante animale de pe planetă: sunt independente, curioase, aventuroase, au o fizionomie uimitoare și puterea de a se vindeca singure - cel puțin în cea mai mare parte a timpului.

Istoria pisicii și venerarea lor în civilizația egipteană antică

Pisicile sunt mamifere carnivore mici și blănoase - în cea mai mare parte - cu patru picioare, coadă și gheare, pe care oamenii le-au domesticit ca animale de companie încă din cele mai vechi timpuri, chiar dacă descind din pisica sălbatică africană, și erau folosite pentru a prinde paraziții.

Prima consemnare istorică umană despre pisici ar putea fi găsită în cultura civilizației egiptene antice. Mafdet a fost prima divinitate cunoscută a pisicilor și a fost considerat protectorul împotriva șerpilor, scorpionilor și a răului în timpul Primei Dinastii, așa că pentru ei, pisicile nu erau doar zeități, ci și protectori.

Mai târziu, după ce dinastia egipteană s-a prăbușit, pisicile au devenit populare peste tot!

Citește și
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești, la al treilea termen

Grecii și romanii le foloseau pentru combaterea dăunătorilor, iar în Orient, pisicile au fost inițial deținute de oameni bogați.

Dar, în timpul Evului Mediu, în Europa, pisicile au fost asociate cu diferite superstiții și au fost suspectate de a fi purtătoare de boli în timpul Ciumei Negre din 1348, acesta fiind motivul pentru care prea multe pisici au fost ucise în acea epocă, și abia în anii 1600 reputația pisicilor a început să se refacă.

În America, pisicile au făcut parte din încărcătura de pe navele de colonizare pentru a minimiza paraziții și bolile, așa că acele pisici au ajuns pe uscat și au prosperat.

În zilele noastre, pisicile par a fi una dintre simbolurile societății moderne - avem aproximativ jumătate de miliard printre noi.

Și, din 2002, datorită "Fondului Internațional pentru Bunăstarea Animalelor", pisicile au propria lor sărbătoare, așa că poate este momentul să scoți conserva și să le celebrezi așa cum se vine.

Ziua Pisicii

Lucruri interesante despre pisici pe care nu le știai

Poate că îți iubești pisica, dar poate că nu ești pe deplin conștient de cât de cool este ea - și specia ei în general. De exemplu, știai că pisicile au un organ suplimentar care le permite să guste mirosurile? Sau că au dezvoltat mieunatul ca o modalitate de a comunica exclusiv cu oamenii?

Genomul unei pisici de casă este format în proporție de 95,6 la sută din tigru, iar acestea împărtășesc multe comportamente cu strămoșii lor din junglă, scrie cvillecatcare.

Aceste comportamente includ marcarea teritoriului prin zgârieturi, jocul cu prada, urmărirea prăzii, și marcarea cu urină.

Se crede că pisicile sunt singurele mamifere care nu simt gustul dulceții.

Pisicile sunt mioape, dar vederea lor periferică și vederea nocturnă sunt mult mai bune decât cele ale oamenilor.

Se presupune că pisicile au 18 degete (cinci degete la fiecare laba din față; patru degete la fiecare laba din spate).

Pisicile pot sări până la de șase ori lungimea lor.

Claviculele pisicilor nu se conectează cu celelalte oase, deoarece aceste oase sunt îngropate în mușchii umerilor.

Pisicile au 230 de oase, în timp ce oamenii au doar 206.

Pisicile au un organ suplimentar care le permite să guste mirosurile din aer, motiv pentru care pisica ta se uită la tine cu gura deschisă din când în când.

Pisicile au aproape de două ori mai mulți neuroni în cortexul cerebral decât câinii.

Pisicile au cei mai mari ochi în raport cu dimensiunea capului lor dintre toate mamiferele.

Pisicile fac foarte puțin zgomot atunci când se plimbă. Pernuțele groase și moi de pe labele lor le permit să se strecoare pe furiș după prada lor - sau după tine.

Limbile aspre ale pisicilor pot curăța un os de orice bucățică de carne.

Pisicile își folosesc cozile lungi pentru a se echilibra atunci când sar sau merg pe spații înguste.

Pisicile își folosesc mustățile pentru a "pipăi" lumea din jurul lor, în încercarea de a determina în ce spații mici pot încăpea. Mustățile unei pisici au, în general, aproximativ aceeași lățime cu cea a corpului său. (Acesta este motivul pentru care nu trebuie să le tai niciodată mustățile).

Pisicile merg precum cămilele și girafele: Își mișcă mai întâi ambele picioare drepte, apoi ambele picioare stângi. Niciun alt animal nu merge în acest fel.

Deși pisicile pot observa mișcările rapide ale prăzii lor, adesea li se pare că obiectele care se mișcă lent sunt de fapt stagnante.

Unele pisici sunt ambidextre, dar 40 la sută dintre ele sunt fie stângace, fie drepte.

Unele pisici pot înota.

Există pisici care au mai mult de 18 degete de la picioare. Aceste feline cu un număr suplimentar de degete sunt denumite "polidactile".

Lucruri pe care să le știi despre sănătatea și bunăstarea pisicilor

Ziua Pisicii

Durata medie de viață a unei pisici a crescut cu un an în intervalul de timp dintre 2002 și 2012, potrivit unui studiu realizat de Banfield Pet Hospital.

Potrivit The Huffington Post, pisicile dorm de obicei între 12 și 16 ore pe zi.

Pisicile sunt crepusculare, ceea ce înseamnă că sunt mai active în zori și la apus.

Pisicile sunt creaturi fastidioase în ceea ce privește "baia" lor.

Pisicile își pot petrece până la o treime din orele de veghe îngrijindu-se.

Pisicile trăiesc mai mult atunci când stau în casă.

Torsul pisicilor poate fi un comportament de auto-calmare, deoarece ele fac acest zgomot atunci când sunt bolnave sau neliniștite, precum și atunci când sunt fericite.

Pisicile vor refuza o mâncare care nu le place până la înfometare.

În ciuda credinței populare, multe pisici sunt de fapt intolerante la lactoză.

Pisicile femele au capacitatea de a rămâne însărcinate când au doar 4 luni.

Strugurii și stafidele, precum și ceapa, usturoiul și arpagicul sunt alimente extrem de dăunătoare pentru pisici. Strugurii și stafidele pot provoca insuficiență renală - deși raționamentul din spatele acestui lucru nu este clar. Între timp, ceapa, usturoiul și arpagicul fac ravagii în sistemul gastrointestinal al pisicii și pot provoca anemie.

Dacă îți menții pisica activă în timpul zilei, va dormi mai bine noaptea.

Se crede că iarba pisicii produce un efect similar cu LSD sau marijuana la pisici. Efectele nepetalactonei - substanța chimică din iarba pisicii care poate înnebuni pisicile - dispare în 15 minute.

Pisicuțele pot fi sterilizate sau castrate când au doar opt săptămâni. Dacă este posibil, aceste proceduri ar trebui să fie efectuate în primele 5 luni de viață ale pisicii.

Pisicile masculine care au fost castrate au nevoie de mai puține calorii pentru a-și menține greutatea.

Sterilizarea poate prelungi viața unei pisici. Studiul Banfield Pet Hospital a constatat că masculii castrați trăiesc în medie cu 62% mai mult decât pisicile necastrate, iar femelele sterilizate trăiesc în medie cu 39% mai mult decât pisicile necastrate.

Procesul de toaletare a pisicii tale stimulează fluxul sanguin către piele, îi reglează temperatura corpului și o ajută să se relaxeze.

Cum comunică pisica ta cu tine

Ziua Pisicii

O pisică cu o coadă în formă de semn de întrebare întreabă: "Vrei să te joci?".

O clipire lentă este un "sărut al pisicii". Această mișcare arată mulțumire și încredere.

Pisicile au un "vocabular" unic cu stăpânul lor - fiecare pisică are un set diferit de vocalizări, un tors și comportamente diferite.

Pisicile au până la 100 de vocalizări diferite - câinii au doar 10.

Pisicile consideră că este amenințător atunci când ai contact vizual direct cu ele.

Pisicile te marchează ca fiind teritoriul lor

atunci când își freacă fața și corpul de tine, deoarece au glande olfactive în aceste zone.

Iată cele mai drăguțe clipuri cu pisici, compilate în câteva videoclipuri:

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
S-a dat startul distracției în Mamaia. Cât au costat biletele la cele mai luxoase cluburi din stațiune
S-a dat startul distracției în Mamaia. Cât au costat biletele la cele mai luxoase cluburi din stațiune

S-a dat startul distracției în stațiunea Mamaia, unde tinerii au venit să petreacă, din toată țara. Și-au ales cu grijă ținutele și au profitat din plin de vacanța de 1 Mai.

A doua noapte albă în Vama Veche. Petrecăreții au luat la pas cluburile și au aprins focuri de tabără pe plajă
A doua noapte albă în Vama Veche. Petrecăreții au luat la pas cluburile și au aprins focuri de tabără pe plajă

A fost a doua noapte albă în Vama Veche, locul unde marea găzduiește, în fiecare an de 1 Mai, o mare petrecere. Petrecăreții au luat la pas cluburile și au aprins, pe plajă, focuri de tabără.

De ce femeile trăiesc mai mulţi ani decât bărbații, deși sănătatea lor e mai precară
De ce femeile trăiesc mai mulţi ani decât bărbații, deși sănătatea lor e mai precară

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, dar au mai mulţi ani de sănătate precară, potrivit unei analize a diferenţelor de sănătate între femei şi bărbaţi la nivel mondial.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene

SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP.