Vinul fiert, una dintre cele mai apreciate băuturi de sărbători
Ne pregătim oficial de iarnă, și știm cu toții că în sezonul rece vinul fiert cu mirodenii poate să facă minuni. Ce are special acesta băutură și cum se prepară ca să iasă perfect, aflați din materialul următor.
Din nordul Franței, trecând prin toată Germania și străbătând țările nordice către Polul Nord, vinul fiert este extrem de apreciat.
Rețeta după care se prepară diferă de la țară la țară, dar există totuși câteva constante. Peste tot se folosește vin roșu, îndulcit cu miere sau zahăr.
În restaurantele de la noi, cel mai căutat se obține din soiurile Cabernet Sauvignon ori Mertolt.
Corina Pogan: "Vinul se lasă până atinge temperatura de fierbere, altfel dulceață vinului ar putea fi acoperită de către dulceață mierii. La 750 ml de vin, avem cam 150 de grame de miere. Se va adaugă scorțișoară care se folosește în principal sub formă de bețișoare sau bucăți, nicidecum praf pentru că ar putea să ne facă vinul tulbure."
Importante sunt și ingredientele care dau aroma.
Corina Pogan: "Noi folosim și anason stelat pentru un gust mai spicy”
Reporter: “Cât se ține la fiert?”
Corina Pogan: “Cam 5-6 minute după ce am adăugat toate ingredientele, după care se oprește. La final vom adaugă puțin ghimbir pentru a-l face un pic picant"
Dacă vi se face foame nu ezitați să comandați carne de vânat.
Ai noștri îl consumă în cantități mari, simplu, în special la târgurile de Crăciun.
Radu Sipos: "Îl facem după o rețeta clasică cu zahăr, adăugăm scorțișoară după gustul fiecăruia în vin și apoi amestecăm că să se dizolve. Punem portocale, portocale, mere și după bunul plac. Cine vrea își mai pune extra."
La târgul de Crăciun de la Sibiu, un pahar de vin fiert costă 5 lei.
Pe pârtiile din Poaina Brașov se vinde cu 8 lei și încă nu suntem în sezon.
Tica, bucătar: "Fructele trebuie tăiate înainte și nu fierte odată cu vinul pentru că altfel își pierd aroma"
Prin fierbere, vinul pierde o treime din cantitatea de alcool ințială. Chiar și așa trebuie consumat cu moderație. Medicii recomandă un singur pahar în cazul femeilor, în timp ce bărbații pot bea două.