Băutura făcută la noi ce concurează şampania şi prosecco. Cât de ieftină este

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 19:34
Categorie: Actualitate

Romanii deschid aproape 8 milioane de sticle de vin spumant în fiecare an, şi jumătate sunt turnate în cupe în luna decembrie. Le place licoarea efervescenta care imită şampania - denumire pe care o pot folosi numai francezii.

Dar, în ultimii ani, mulţi au trecut la prosecco - o variantă mai proaspătă şi mai ieftină, produsă în Italia. Unii fabricanţi romani profită de modă şi propun reţete care imită prosecco; alţii aduc prosecco din peninsulă şi-l adaptează gusturilor de la noi.

Din hrubele de fermentare se pregătesc să iasă la raft licori efervescente. Producţia internă de vin spumant a crescut cu 30 la sută faţă de 2015 şi acoperă 80 la sută din piaţă.

Eugen Micu, Oenolog: “Piaţa românească prefera vinurile spumante proaspate. Prosecco categoric a intrat între preferinţe şi se leagă de povestea pe care v-am spus-o, în sensul că este un spumant lejer de băut.”

Prosecco e pus la fermentare întâi în sticlă, apoi în cisternă şi e în mare vogă pretutindeni în lume. De 3 ani, a depăşit la vânzări şampania frantuzesca, de două ori maturată în sticlă şi rotiţă câteva luni în rastel.

Prosecco este o denumire de origine controlată, aşa cum e şi cea de "şampanie", rezervată unei regiuni din Franţa. Aşa că vinul cu brand românesc, pe care veţi vedea scris "prosecco" este importat din Italia, dar e făcut după preferinţele noastre. Prosecco poate fi complet acidulat sau frizzante, adică are bule care se liniştesc la scurt timp după turnarea în pahar.

Ultima variantă a fost "tradusă" într-un produs românesc. E cu câţiva lei mai ieftin decât prosecco original, însă clienţii de club şi din restaurante cauta întâi numele, şi abia după aceea calitatea. Care e totuşi recunoscută la teste "în orb" de experţi.

Un vin spumant autohton tocmai a primit medalia de aur la un concurs la Hong Kong şi le dă curaj specialiştilor.

Emil Popescu, producător: “Am lansat primul spumant bio. Vinul bio este adus în crama şi pus la fermentat, având grijă ca zahărul şi tot ce folosim să fie natural.”

Spumantele premium româneşti se vând cu cel mult 50 de lei. De şase ori mai ieftin ca şampania. Romanii dau în medie doar 20 de lei pe un vin efervescent.

România exporta vinuri spumante în Belgia, Olanda, Taiwan, Japonia, Thailanda şi Canada. Preţul la destinaţie e de 3 ori mai mare faţă de magazinele noastre.

Companie aeriană, dată în judecată pentru că nu a servit pasagerii cu șampanie
Companie aeriană, dată în judecată pentru că nu a servit pasagerii cu șampanie
VIDEO PROTVPLUS.RO
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Hai să le cunoaștem pe pretendentele la inima lui Dan Dicu!
Economiste, manageri și cu suflet bun. Faceți cunoștință cu Mihaela, Rodica și Elena - fetele ce vor să-i fure inima lui Dan.

02:35
DIVERTISMENT
Marele taragotist Dumitru Fărcaș a iubit enorm viața și oamenii din jurul lui.
Fiica sa, Andreea Fărcaș, l-a caracterizat drept un om integru, înțelept, demn și muncitor.

01:31
GOSPODAR FARA PERECHE
Anamaria ne invită să vedem acțiuni inedite!
Hai alături de Anamaria Prodan pe pagina de facebook să comentăm anumite aspecte!

00:26
VORBESTE LUMEA
Visa sa fie "Nas" pe tren, a devenit model celebru
A devenit imaginea unor brand-uri de top si este un model de succes. Ce secrete de frumusete are Alice Peneaca

09:13
VORBESTE LUMEA
Dana Rogoz, campanie pentru salvarea copacilor
Dana Rogoz lupta pentru salvarea copacilor. Ce decizie radicala a luat vedeta

05:55
VORBESTE LUMEA
Claudia Pavel, drumul catre succes
Cladia pavel, dezvaluiri despre momentele care au propulsat-o in cariera

10:29
VORBESTE LUMEA
Meseria Potrivita, in functie de zodie
Tu stii ce meserie ti se potriveste in functie de zodia pe care o ai? Nicoleta Svirlefus ne ofera detalii despre fiecare zodie in parte

15:44
VORBESTE LUMEA
Taticool, shopping pentru bebelus
Dan Cruceru va fi pentru a doua oara tatic! Cum se pregateste vedeta tv si ce accesorii va alege pentru bebelus >

04:27
VORBESTE LUMEA
Pana Cotta, savoare italiana
SA BUCATARIM! Astazi mergem in Italia si descoperim o reteta delicioasa de Pana Cotta

02:35
GOSPODAR FARA PERECHE
Fetele sunt chemate să îi cunoască pe gospodari!
Emoții, admirare, frumusețe - astea sunt cuvintele ce descriu prima interacțiune între fete și gospodari!

02:00
Lift
Un lift care transporta mai multe mame a căzut în gol la Maternitatea Ploieşti
Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei: ”Am încercat să fim cât mai puţin violenţi”
3500 de copii au participat vara aceasta la Ateliere Șotron, susținute de peste 600 de profesori-voluntari
Incendiu într-un cartier de la malul mării. Pompierii au rămas fără apă în timpul intervenției
Jean-Claude Juncker, la summit: ”Când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală”
Participanţii la Iniţiativa celor Trei Mări înfiinţează reţeaua Camerelor de Comerţ 3SI
animatie fantani capitala
Primăria Capitalei: ”Fântânile din Piaţa Unirii se redeschid pe 20 septembrie”
Declarație comună, adoptată la summit. Iohannis: ”A fost o reuniune de succes”
Un elev de 13 ani și-a fracturat piciorul în timpul orei de sport și nimeni nu si-a dat seama
Dasaev, arestat preventiv în cazul baschetbaliștilor înjunghiați. Starea sportivilor
4 indivizi, reţinuţi pentru vandalizarea pizzeriei din Buzău. Ce arme ţineau în casă
Incendiu violent într-un bloc din Alba Iulia. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale