Băutura făcută la noi ce concurează şampania şi prosecco. Cât de ieftină este
Romanii deschid aproape 8 milioane de sticle de vin spumant în fiecare an, şi jumătate sunt turnate în cupe în luna decembrie. Le place licoarea efervescenta care imită şampania - denumire pe care o pot folosi numai francezii.
Dar, în ultimii ani, mulţi au trecut la prosecco - o variantă mai proaspătă şi mai ieftină, produsă în Italia. Unii fabricanţi romani profită de modă şi propun reţete care imită prosecco; alţii aduc prosecco din peninsulă şi-l adaptează gusturilor de la noi.
Din hrubele de fermentare se pregătesc să iasă la raft licori efervescente. Producţia internă de vin spumant a crescut cu 30 la sută faţă de 2015 şi acoperă 80 la sută din piaţă.
Eugen Micu, Oenolog: “Piaţa românească prefera vinurile spumante proaspate. Prosecco categoric a intrat între preferinţe şi se leagă de povestea pe care v-am spus-o, în sensul că este un spumant lejer de băut.”
Prosecco e pus la fermentare întâi în sticlă, apoi în cisternă şi e în mare vogă pretutindeni în lume. De 3 ani, a depăşit la vânzări şampania frantuzesca, de două ori maturată în sticlă şi rotiţă câteva luni în rastel.
Prosecco este o denumire de origine controlată, aşa cum e şi cea de "şampanie", rezervată unei regiuni din Franţa. Aşa că vinul cu brand românesc, pe care veţi vedea scris "prosecco" este importat din Italia, dar e făcut după preferinţele noastre. Prosecco poate fi complet acidulat sau frizzante, adică are bule care se liniştesc la scurt timp după turnarea în pahar.
Ultima variantă a fost "tradusă" într-un produs românesc. E cu câţiva lei mai ieftin decât prosecco original, însă clienţii de club şi din restaurante cauta întâi numele, şi abia după aceea calitatea. Care e totuşi recunoscută la teste "în orb" de experţi.
Un vin spumant autohton tocmai a primit medalia de aur la un concurs la Hong Kong şi le dă curaj specialiştilor.
Emil Popescu, producător: “Am lansat primul spumant bio. Vinul bio este adus în crama şi pus la fermentat, având grijă ca zahărul şi tot ce folosim să fie natural.”
Spumantele premium româneşti se vând cu cel mult 50 de lei. De şase ori mai ieftin ca şampania. Romanii dau în medie doar 20 de lei pe un vin efervescent.
România exporta vinuri spumante în Belgia, Olanda, Taiwan, Japonia, Thailanda şi Canada. Preţul la destinaţie e de 3 ori mai mare faţă de magazinele noastre.