Vinul fiert şi dulciurile de la târgurile de Crăciun, produse în România
Se lucrează la foc continuu în multe ateliere din România specializate în dulciuri, globuri de Crăciun, dar şi în cramele care pregătesc vin cu arome pentru fiert. Cea mai mare parte din producţie e destinată ţărilor din Europa Centrală şi de Vest.
Aşa că să nu vă miraţi dacă ajungeţi la târgurile de Crăciun din Austria sau Germania şi beţi vin fiert de la Adamclisi sau mâncaţi figurine din marţipan făcute într-o făbricuţă din Constantă.
Din viile situate în apropiere de Adamclisi ies tone de vin ecologic. Acest viticultor are 130 de hectare de teren, iar producţia să urmează drumul străinătăţii - spre târgurile de Crăciun din Europa şi pe pârtiile de ski din Alpi. 40 de mii de sticle de vin bio pentru fiert au ajuns, până acum, numai în Germania.
Vasile Frâncu, viticultor: "A început deja sezonul consumului de vin fiert, chiar acum avem şi expediem o nouă comandă, am mai expediat. Este un vin normal, de cea mai bună calitate pe care îl îndulcim cu must rectificat concentrat, nu cu zahăr."
În străinătate, o sticlă de vin bio se vinde cu 8-10 euro. În România, vinul fiert nu este însă la fel de apreciat, susţine producătorul. "Consumatorul roman aşa a fost educat, ca în vinul de fiert se pune cel mai prost vin. În Germania, acest vin aromatizat şi orice fel de vin aromatizat nu este accizat, În România, acciza este de 396 de lei pe hectolitru, acesta se reflecta în 3,96 lei pe litru", spune Vasile Frâncu.
Tot pentru export se lucrează şi într-o fabrică din Ovidiu. Aici e lumea dulciurilor din marţipan unde zeci de mâini iscusite lucrează de zor la diferite sortimente. Majoritatea comenzilor trebuie să plece spre marile târguri de crăciun din Europa până la jumătatea lunii.
Porcuşorul din marţipan, care cântăreşte 5 kilograme, este cel mai apreciat produs. "La noi, tradiţia de Crăciun este să tăiem porcul, iar la olandezi tradiţia este să taie porcul de marţipan. Anul acesta am trimis în jur de 2.700 de bucăţi”, spune o angajată a fabricii.
În această perioadă, fabrica produce, săptămânal, 20 de tone de produse din marţipan simplu sau cu ciocolată.
Alina Ene, manager fabrică de marţipan: "Cele mai multe comenzi vin din Olanda, dar în acelaşi timp distribuim şi pe pieţe că Franţa, Belgia, mai nou Italia. Germania este o altă piaţa de desfacere. Produsele noastre sunt prezente şi la târguri de crăciun sau se vând ca atare în magazine."
Se lucrează non stop şi la o fabrică de globuri din Curtea de Argeş. De aici, pleacă anual milioane de globuleţe din sticlă, spre toate colţurile lumii.
Sandu Nichita, directorul fabricii: "Globurile noastre au fost găsite la Paris, la New York, la Tokio, iar acum mai nou, am cucerit toată peninsula Scandinavă. Globurile noastre sunt şi în Alaska, pe partea de vest."
Produsele se pot cumpăra direct de la magazinul din fabrică. Costa între 2 şi 25 de lei bucata.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, germania, targ, viena, austria, produse, fabrica, dulciuri, craciun, vin fiert,
Dată publicare:
27-11-2017 18:20