Băutura albastră, motiv de nemulțumire în rândul producătorilor europeni
Poate că aţi văzut pe rafturile magazinelor de la noi sticle de vin care conţin o licoare albastră şi v-aţi întrebat ce e cu ea.
Este o băutură alcoolică făcută din struguri, dar nu se numeşte vin. Nu pentru că n-ar fi, ci pentru că viticultorii au făcut front comun împotriva ei şi au convins Uniunea Europeană să nu le permită producătorilor să o numească oficial aşa. Totuşi, vinul albastru produs în Spania este exportat în 25 de ţări.
Cinci prieteni din Bilbao s-au apucat de făcut vin, dar au încălcat toate regulile tradiţionale. Au vrut o băutură altfel şi, după trei ani şi jumătate de cercetări, au lansat vinul care nu este nici alb, nici roşu, nici roze, ci albastru.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Taig McCarthy, unul dintre creatori: „Combinăm diferite soiuri de struguri şi apoi extragem pigmentul din coaja strugurilor roşii, care se numeşte antocianină. De acolo vine albatrul. Aşa că e 100% din struguri."
Natural şi fără coloranţi, este făcut din struguri care provin din La Rioja, Navarra şi Zaragoza. Licoarea fructată are un conţinut de alcool de 11,5 la sută şi a fost gândită pentru consumatorul obişnuit.
Taig McCarthy: „Unii spun că e dulce, alţii că nu e destul de dulce. Noi credem că e uşor de băut şi exact asta ne-am propus. Nu e pentru cunoscători."
La degustări, reacţiile sunt împărţite.
„Culoarea e interesantă. Nu mai văzusem vin albastru şi am încercat destule. Gustul e catifelat. Nu-ţi dai seama dacă are alcool, ceea ce e cam ciudat. Dar, după câteva pahare, vei şti”, a spus un degustător.
Vinul albastru i-a supărat, însă, pe viticultorii tradiţionali, care au convins Uniunea Europeană să nu le dea voie producătorilor să-l vândă drept vin. Aşa că, pe etichetă, nu veţi găsi acest cuvânt.
David Palacios, preşedintele Asociaţiei Viticultorilor: „Vinul e mult mai mult decât o băutură. Când bei vin, gusti o regiune, efortul, munca şi speranţele multor oameni. Un pahar de vin e o bucăţică dintr-un ţinut şi dintr-o pogdorie. Vinul albastru, batura aceea albastră, e altceva. "
Acest lucru nu i-a împiedicat, însă, pe producători să-l exporte în 25 de ţări. Preţul unei sticle porneşte de la opt euro.