VINERI 13, superstiţii şi tradiţii. Zi cu ghinion şi trei ceasuri rele

Ultima actualizare: 13-12-2019 14:53
vineri 13
iStock

Vineri 13 e o superstiție atât de dezvoltată încât s-a găsit inclusiv un termen pentru cei care se tem de această dată. Unul greu de pronunțat ce-i drept, pentru că fobia se numește paraskevidekatriaphobia.

Factorul frică se află la baza superstițiilor legate de Vineri 13.

Centrul pentru managementul stresului și Institutul contra Fobiei din Carolina de Nord au raportat în 2004 că un număr cuprins între 17 milioane și 20 milioane de americani își modifică planurile - evită să zboare cu avionul, să meargă la lucru și, în unele cazuri extreme, chiar să își părăsească locuințele -, încercând să nu „își provoace destinul” în această zi pe care o consideră ghinionistă.

Pierderile totale suferite de economia americană cauzate de această frică sunt de circa 800-900 milioane de dolari.

Vineri 13- Legende și tradiții

 

Dacă 13 persoane stau la masă împreună, una dintre ele va muri în mai puțin de un an. Turcii urăsc atât de mult numărul 13 încât l-au scos aproape din vocabular. Multe orașe nu au o stradă cu numărul 13 sau un bulevard cu numarul 13. Sunt și clădiri ce au sărit cu numerotarea peste etajul al 13-lea.

Se spune că dacă ai 13 litere în nume, vei avea norocul Diavolului - Jack The Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy sau Albert de Salvo, toți criminali în serie și toți cu 13 litere în nume.

Vineri 13- Originea superstițiilor 

 

Originea superstitiei față de numărul 13 este incertă, ba mai mult, egiptenii și chinezii considerau numărul că unul norocos. În schimb, hindușii și vikingii se fereau mereu să stea 13 oameni în aceeași încăpere, cu atât mai puțin la aceeași masă.

Atât în mitologia nordică, cât și în cea creștină apare o scenă a unei mese cu 13 invitați. În varianta nordică, Loki, zeul înșelăciunii și Hod, zeul orb al iernii l-au ucis la o asemenea reuniune pe Balder cel Bun, întruchiparea frumuseții și a bunătății. Tot 13 au fost și la Cina cea de Taină, cu Iuda pe post de trădător.

În religia creștină, cele mai negre momente au avut loc într-o vineri. Crucificarea lui Isus, mărul oferit de Eva lui Adam, începutul Potopului, distrugerea Templului lui Solomon și confuzia din Turnul Babel - toate s-au întâmplat într-o vineri.

Superstiții- ce să nu faci în ziua de Vineri 13

 

► Niciodată să nu-ți schimbi patul într-o zi de vineri 13, vei avea coșmaruri.

► Dacă îți tai unghiile într-o vineri, o faci din tristețe și supărare.

► Navele care pleacă din port vinerea au ghinion.

Povestea navei HMS Vineri

Ultima afirmație e susținută de povestea navei HMS Vineri.

Acum o sută de ani, guvernul Britanic s-a hotărât să spulbere superstiția că navele ce pleacă vineri au ghinion.

O ambarcațiune a fost construită special și intitulată HMS Vineri. Au ales echipajul într-o zi de vineri, au lansat-o la apă într-o zi de vineri și l-au ales căpitan pe Jim Friday (vineri). Prima călătorie a fost într-o vineri și nimeni n-a mai văzut-o de atunci.

Vineri, ziua execuțiilor în Roma

 

Blestemul Templierilor. Romanul Codul lui Da Vinci vorbește despre vineri 13 ca despre o zi cu conotații negative ce provin dintr-o „catastrofă” de acum 700 de ani. Cavalerii Templieri, legendarul ordin al călugărilor războinici, au fost arestați și torturați, după ce influența lor devenise atât de mare încât regii vremurilor au considerat că singură soluție este dispariția lor.

Începută într-o vineri 13, acțiunea de reprimare a Templierilor a dus în următorii ani la execuția a mai bine de 100 de persoane.

Compozitorul Gioachino Rossini se temea de ziua de vineri 13

Compozitorul Gioachino Rossini se temea de numărul 13, așa cum se temea de ziua de vineri. Înconjurat de prieteni și familie, Rossini a murit în Noiembrie 1868, într-o zi de vineri 13.

Alfred Hitchcock, născut într-o zi de vineri 13

Cel mai cunoscut regizor și producător de filme thriller, Alfred Hitchcock s-a născut într-o zi de vineri 13. În mod ironic, dacă ar fi trăit 100 de ani, și-ar fi sărbătorit ziua tot într-o zi de vineri 13.

Culmea, evenimentele majore au ocolit ziua de vineri 13, aproape orice altă zi a anului având mai multe momente notabile. În 1972, echipa de rugby a Uruguay-ului a pierit într-o zi de Vineri 13, când avionul s-a zdrobit de Anzii Cordilieri, iar în 2006, o furtună apărută de nicăieri a pus orașul Buffalo la pământ.

Vineri 13 nu avea cum să fie ocolită de Hollywood. Jason Voorhees este deja un personaj clasic al francizelor horror, fiind cunoscut drept ucigașul cu masca de hochei. 12 filme și numeroase cărți au fost realizate sub această franciză ce a contribuit la ideea că vineri 13 este o zi blestemată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO