Vânătoarea de ciocârlii, interzisă. Ce riscă braconierii prinși în flagrant
O decizie luată în premieră în justiţia românească salvează de la moarte cumplită zeci de mii de păsări, datorită unei asociaţii de luptă împotriva abuzurilor, din Braşov.
Reprezentanţii ei au obţinut în instanţă suspendarea ordinului care stabilea cota de recoltare pentru ciocârlii. Astfel, începând de vineri, oricine este prins că le vânează, transportă sau le comercializează poate fi acuzat de braconaj.
Ministerul Apelor şi Pădurilor hotărâse că 430 de mii de ciocârlii pot fi împuşcate numai în acest sezon de vânătoare. Clienţii sunt în special italieni, în a căror bucătărie limba de ciocârlie este considerată o delicatesă.
Reprezentanţii asociaţiei au susţinut în faţa curţii de Apel din Braşov că stabilirea cotei de recoltare pentru ciocârlie nu este fundamentată de studii. În acelaşi timp, au reclamat că - pe lângă cele 430 de mii de păsări care puteau fi împuşcate legal - vânătorii ar fi luat în bătaia puştilor şi alte specii strict protejate.
Instanţa le-a dat dreptate şi, printr-o sentinţă care trebuie să se aplice imediat, a suspendat ordinul printre care fusese aprobat numărul ciocârliilor care puteau fi vânate.
Codruţ Feher, reprezentant Asociaţia pentru Combaterea Abuzurilor: "Nimeni nu mai are voie să vâneze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice nicio pasăre din aceste specii pentru că este considerat braconaj."
Decizia instanţei salvează însă doar câteva zeci de mii de ciocârlii. Vânătoarea la această specie a început acum cinci săptămâni şi mai era permisă doar câteva zile.
Codruţ Feher: "Dacă facem un calcul simplu, dacă 6 săptămâni era permisă vânătoarea, împărţim 430 de mii la 6 şi vedem că cel puţin 50 de mii de ciocârlii, 70 de mii - habar n-am, ar putea fi salvate."
Decizia instanţei din Braşov a stricat însă afacerile asociaţiilor de vânătoare. Aveau clienţi - mai ales din Italia - care veneau la noi să împuşte păsări cântătoare iar acum nu mai pot onora cererile.
În Buzău, de pildă, străinii plăteau 70 de euro pe zi pentru o partidă de vânătoare la ciocârlii.
Dragoş Ştefănescu, directorul AJVPS Buzău: "Sigur că ne afectează ca gestionar de fonduri cinegetice pentru că am avut cota de recoltare aprobată şi ar fi însemnat un venit,atâta timp cât ciocârlia ca şi alte specii erau o sursă regenerabilă...deci nu au fost probleme, nu am observat sărăcirea efectivelor."
În acelaşi timp - însă - în România, braconajul la ciocrlie pare destul de greu de oprit. Poliţiştii din Brăila au prins 3 italieni care au împuşcat ilegal păsările în sezonul de vânătoare.
Un alt italian a fost prins în Croaţia cu 331 de ciocârlii pentru care nu avea dovada că sunt împuşcate legal. A fost amendat cu 4 mii de euro iar păsările au fost confiscate.
Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt Societatea Ornitologică Română: "Trebuie să existe crotaliere, trebuie să existe însemnare trebuie să se dovedească foarte clar că provine dintr-o partidă legală de vânătoare. Atâta timp cât acestea nu sunt însemnate ca fiind vânate legal, se presupune automat că este vorba de braconaj şi atunci autorităţile din acele ţări iau măsuri."
Potrivit Societăţii Ornitologice Române, România zboară liber cel mult 850 de mii de perechi de ciocârlii de câmp.