Ce a descoperit un sătean în apropierea locului unde lucra: "M-am speriat"
O ursoaică de aproximativ 3 ani s-a prins într-un laț în apropiere de comuna Caşin, judeţul Bacău. A fost salvată, dar nimeni nu ştie cine pune laţurile, deşi activitatea este considerată braconaj.
Iar un alt exemplar a fost filmat în urmă cu câteva zile pe străzile din Oneşti.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
Se pare că urşii prind din ce în ce mai mult curaj şi intră în gospodăriile oamenilor ca să îşi facă "aprovizionarea pentru iarnă".
Un gospodar din Caşin, judeţul Bacău, s-a dus să îşi culeagă recolta de pe un teren mai izolat şi a auzit animalul care se chinuia. Când a văzut ursoaica prinsă în laț a cerut imediat ajutor.
Viorel Mâşu, localnic: "Venind la livadă să îmi culeg nucile am auzit răgind aici în râpa asta, da răgind tare. M-am speriat şi am sunat la 112."
Reporter: "Nu aţi venit să vedeţi ce e?"
Viorel Mâșu: "Nu că am zis că vine spre mine."
Un veterinar împreună cu câţiva pădurari au mers să elibereze animalul captiv. Medicul i-a administrat un sedativ puternic, iar pădurarii au tăiat lațul pentru că ursul să poată pleca înapoi în pădure, după ce trece efectul sedativului
Localnicii spun că în ultima lună, ursii au cam dat iama în gospodării.
Reporter: "Au început să coboare mai des în sat?"
Localnic: "În fiecare seară. Fac stricăciuni la porumb, la vii la tot ce au oamenii."
Reporter: "Se ştie cine pune lațurile?"
Localnic: "Nu se ştie, nu am văzut pe nimeni. Eu sunt în deal la porumb. Nu am văzut pe nimeni."
Pădurarii cred că este prea puţină mâncare în pădure şi astfel urșii îşi caută hrana pe lângă casele oamenilor. De cele mai multe ori intra în grădini şi mănâncă fructe, însă au fost şi cazuri în care au sfâşiat porci, găini sau oi.
Adrian Titianu, responsabil cu vânătoare ROMSILVA: "Din cauză că sunt prea mulţi şi nu îşi mai găsesc suficientă mâncare în pădure. Ursul mare dominant nu iese niciodată din pădure şi drept urmare ies ăştia mici. Cea mai mare incidenţă în localităţi sunt ăştia mici până în 3 ani."
De frică, localnicii pun lațuri în pădure.
Stelian Popescu, medic veterinar: "E greu şi grav că se întâmplă asta. Dificil de controlat şi de supravegheat braconajul cu laț.
Reporter: "Sunt şi animale care sfârşesc în laț?"
Stelian Popescu: "Da, chiar săptămâna trecută am avut un urs pe care l-am găsit mort în laț. Lațul s-a strâns atât de tare că i-a secţionat spaţiul intercostal şi a murit prin insuficiență cardio respiratorie."
Autorităţile spun însă ca situaţia este sub control şi că sunt pregătite să intervină în cazul în care apariţiile urşilor vor prezenta un pericol imediat.