Vacile care sunt pe cale de dispariție în România. Se mai găsesc 200 de exemplare
În timp ce fermierii români cresc vaci aduse din import, care dau mult lapte, specialiştii în zootehnie încearcă să salveze de la dispariţie rasă autohtonă: "sura de stepă".
O creşteau pe vremuri toţi românii, şi este extrem de rezistentă la frig şi la boli. Nu dă mult lapte, dar carnea ar putea fi o delicatesă, în restaurante. În România, se mai găsesc, cel mult 200 de exemplare.
Vacile din rasa "Sura de stepă" au fost crescute în gospodăriile româneşti zeci de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Crescător: "Principalul atuu al acestei rase este rusticitatea şi rezistenţa la boli, la condiţiile de climat şi valorifica foarte bine furajul sărac."
Chiar dacă producţia de lapte este una mai scăzută, sub 2 mii de litri pe an, specialiştii spun că sura de stepa ar putea fi valorificata pentru carne.
Vasile Vintila, inginer şef: "Are o carne care se apropie mai mult de calităţile vânatului. Prin urmare, ar putea fi o delicatesă în restaurante, servind un biftec din carne de sura de stepa."
Ilustrata inclusiv în "Carul cu Boi" al lui Nicolae Grigorescu, rasa sura de stepă e pe cale de dispariţie la noi în ţară. Agenţia Naţională pentru Zootehnie a dat undă verde pentru programul de conservare a rasei. Se va încerca înmulţirea până la o mie de capete, într-o primă etapă. Subvenţiile nu sunt însă încurajatoare: doar 200 de euro pe an.
Lucian Dascălu, cercetător ştiinţific Staţiunea Dancu: "S-a ajuns aici din lipsa interesului economic. Trebuie gândită ca o prioritate naţională şi gândite strategii la nivel de minister pentru a stimula micii fermieri. Deocamdată nivelul subvenţiilor este foarte mic, undeva la 500 de euro ar fi util"
Ionel Nistor, şef Centrul Regional de Zootehnie N-E: "Carnea este excepţională, are un gust la fel de bun ca şi carnea de angus. Încercam să o menţinem, să o înmulţim ca patrimoniu generic. Este zestrea României."
Fermierii romani aleg în prezent rase care aduc profit garantat şi rapid, cum este de exemplu "Holstein".
Ioan Chiriac, fermier: "Poţi să obţii 10.000 de litri de lapte fără probleme şi asta înseamnă peste 30 de litri de lapte pe zi."
Petru Măgurean, proprietar ferma de vaci: "Este cea mai productivă rasă de lapte"
În Ungaria, sura de stepa este o adevărată vedetă folosită în agroturism, dar crescută şi pentru carne.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!