Produse din plastic, interzise pe plajele europene. Cea mai murdară plajă din România
Parlamentul UE a votat interzicerea folosirii pe malul mărilor şi oceanelor a farfuriilor şi tacâmurilor din plastic de unică folosinţă şi a recipientelor din plastic.
În România, decizia vine în contextul în care o organizaţie de mediu a anunţat recent că 2018 a fost cel mai murdar an de pe litoralul nostru, în zonele monitorizate de ecologişti.
Decizia, care se aplică şi României, a fost luată după ce cercetătorii europeni au avertizat că până în 2050 mările şi oceanele ar putea conţine mai multe deşeuri din plastic decât peşti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Studiile arată ca între 4,8 şi 12,7 milioane de tone de astfel de resturi ajung în fiecare zi de pe plaje în apele planetei. PET-urile, tacâmurile şi paharele de unică folosinţă şi pungile din plastic sunt cel mai des întâlnite. Urmează beţişoarele de urechi, chiştocurile şi ambalaje de chipsuri şi dulciuri.
Şi pescarii poluează pentru că abandonează în mare ori pe plaje deşeuri din plastic provenite din echipamente uzate de pescuit.
De pe plajele din România se strâng în fiecare an tone de resturi. 2018 a fost considerat de ecologiştii de la organizaţia Mare Nostrum cel mai murdar de când monitorizează litoralul Mării Negre. Şase mii de tone plastic şi mucuri de ţigară au fost strânse de pe nisip. Cea mai murdară plaja a fost la Năvodari.
Cercetătorii au găsit plastic inclusiv în carnea de midii şi peştii pescuiţi din Marea Neagră.
În alte părţi situaţia este şi mai gravă decât cea din Marea Neagră. În Seychelles, pe o insulă formată din schelete de corali, la 600 de kilometri de cea mai apropiată aşezare umană importanta, într-o zonă cunoscută drept "Galapagosul din Oceanul Indian", jurnaliştii Sky News au surprins dezastrul produs de milioanele de tone de plastic din mări şi oceane.
Mai multe ţestoase au fost filmate târându-se printre pet-uri şi alte resturi, ca să ajungă pe nisip să îşi depună ouăle.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ue, plastic, lege, recipiente, tacamuri, pet-uri,
Dată publicare:
28-03-2019 18:15