Una dintre primele hărţi ale Transilvaniei, tipărită în 1566, expusă în premieră la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
O colecție impresionantă de hărți, vechi de peste patru secole, a fost expusă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Sunt ale unui colecționar privat și au fost achiziționate de la case de licitații din țară și străinătate.
Unele dintre ele sunt foarte rare și au fost expuse pentru prima dată în România. Colecția valorează peste 100.000 de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Hărțile expuse sunt din secolele XVI și XVII și dezvăluie lumea așa cum era cartografiată în acele vremuri.
O hartă valoroasă este cea a Imperiului Roman, realizată în 1581 de creatorul primului atlas geografic modern.
Vizitator: „Ne introduc într-o lume în care aceste hărți au însemnat informații foarte importante pentru acele popoare. Suntem și în perioada când se fac marile descoperiri geografice.”
Tinerii vizitatori au ascultat fascinați explicațiile.
Denisa, elevă: „Expoziția este foarte frumoasă este impresionantă. Nu mă așteptam să fie hărți atât de vechi. Cred că sunt o comoară pentru țara noastră."
Unele hărți au fost expuse în premieră.
Liviu Zgârciu, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Una dintre cele mai valoroase hărți din expoziție este o hartă care reprezintă spațiul geografic al Transilvaniei realizată în Olanda în 1566. Valoarea ea este undeva la multe mii de euro și a fost achiziționată din străinătate."
În total, au fost expuse 27 de hărți.
Cristina Toma, manager Muzeul Hărților București: „Cei care realizau hărți cînd nu cunoșteau ce este reprezentat pe aceste hărți fie lăsau spațiul liber, fie puneau personaje fantastice, fie scriau Hixus leones, adică aici trăiesc lei. Apoi în timp ele au evoluat și au început să aibă un caracter de orientare, un caracter politic, geografic, economic, istoric."
Expoziția de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia este deschisă până pe 7 aprilie.