Un codalb care și-a petrecut iarna în captivitate în Mureș a fost eliberat. Traseul lui este acum monitorizat
Zador, codalbul care și a petrecut iarna într-o volieră din Mureș supravegheat de veterinari și ornitologi, și-a luat zborul.
Pasărea care provine din Serbia a ajuns în stare de epuizare la centrul de recuperare pentru animalele sălbatice unde a fost îngrijită medical și hrănită, pentru a prinde puteri.
Spre bucuria tutror, codalbul, această pasăre răpitoare impozantă, și-a recăpătat libertatea. A primit și un aparat de monitorizare, care să ofere date despre traseu.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Măsoară peste doi metri atunci când își întinde aripile și a fost eliberat zilele trecute în vestul țării într-o arie protejată. Înainte să își ia zborul, codalbul a primit și un dispozitiv prin care poate fi urmărit prin satelit.
Deși a stat luni întregi într-o volieră, Zador a simțit imedita bucuria libertății și și-a luat zborul cu multă grație.
Iulia Vizi, reprezentant asociație: „Codalbul a fost monitorizat zile întregi pentru a nu avea probleme de adaptare, totuși șase luni a fost în volieră. A străbătut foarte mulți kilometri în multe zile. Este în condiție fizică bună”.
Pasărea are o poveste impresionantă. A fost găsită în zona Timisoarei, în septembrie 2020, foarte slăbită, după ce fusese ținută mult timp în captivitate. Cel care a salvat-o a adus-o la centrul din Târgu Mureș.
Iulia Vizi, reprezentant asociație: „Din păcate a fost ținut o lună de zile de o persoană fizică”.
După cum arata primele date oferite de emițător, Zodar a zburat sute de kilometri, ajungând în zona din care provenea. Și cel mai probabil va începe să își caute un loc pentru cuibărire. Codalbul este o specie protejată prin lege, însă din păcate, numărul pasărilor este tot mai mic.
Marton Attila, ornitolog: „Codalbul fiind o specie, efectiv un prădător de top pe piramidă trofică, are un impact major asupra tuturor celorlalte specii cu care se hrănește. Este o specie pe care trebuie neapărat să o protejăm. O specie rară.”
Zador va fi monitorizat cu grijă, și oricine va putea urmări rutele de zbor din libertate, pe un site special conceput pentru aceste maiestuoase înaripate.