Pui de vultur, salvat în Mureş. Ar fi fost furat din cuib de braconieri
Un pui de vultur codalb a fost salvat de ornitologii din Mureș. Pasărea răpitoare de talie mare a fost găsită de un pădurar în județul Arad, cu răni la o aripă.
Specialiștii care au îngrijit-o nu exclud ea să fi fost scoasă intenționat din cuib pentru a fi vândută pe piața neagră. Acum și-a revenit și în curând își va putea lua din nou zborul.
Puiul de codalb a ajuns la Târgu Mureş cu mai multe răni la aripă. A fost probabil luat din cuib de braconieri şi din motive necunoscute, abandonat.
Daroczi Szilard, ornitolog: ”Este cea mai mare pasăre răpitoare de la noi din ţară, este relativ rară. Este posibil şi faptul că a fost scos intenţionat din cuib, păsările răpitoare reprezintă o atracţie atât pentru grădini zoologice cât şi pentru colecţii private care în România, din păcate, încă mai există".
Puiul a călătorit aproape 400 de kilometri, până a ajuns la centrul de reabilitare al animalelor sălbatice din Târgu Mureş, unde a fost examinat.
Borka Vitalis Levente, medic veterinar: ”A avut o leziune la aripă la una din articulaţiile aripii a avut o contuzie mai serioasă, am decis să mergem pe varianta tratamentului conservator şi pentru o perioadă scurtă să îi imobilizăm aripa stângă".
Iulia Vizi, Asociaţia Grup "MILVUS": "Pentru noi este foarte important să vedem că această pasăre se reabilitează într-o formă extradordinară pentru că dorim să o redăm naturii, motivul este că în România avem aproximativ 50 de perechi cuibăritoare şi ne dorim ca această populaţie să crească".
În România, vulturul codalb trăieşte mai ales în Delta Dunării, având în vedere că hrana sa principală este peştele. Puiul salvat a fost hrănit la început cu penseta, dar acum a învăţat să mănânce singur. Cel mai mult îi place heringul.
Sajnar Gyorgy, Asociaţia Grup MILVUS: ”În primele două săptămâni trebuia să îi dăm de mâncare nu mânca singur, dar acuma din fericire mănâncă singur un kilogram de peşte pe zi".
Peste o lună, puiul de vultur va putea fi eliberat. Codalbul este cea mai mare pasăre răpitoare din România. La noi, specia este ameninţată. Braconajul, distrugerile masive de păduri şi dezvoltarea imobiliară din jurul marilor spaţii de apă, au dus la dispariţia acestei păsări de o frumuseţe imperială.