Braconierii au început să facă comerţ cu păsări rare. Cât pot obţine pe un codalb
Comerțul ilegal cu păsări rare devine un fenomen îngrijorător în România. Este semnalul de alarmă tras de ornitologi.
Se întâmplă asta după ce la Centrul de Reabilitare al Animalelor Sălbatice din Mureş au ajuns 2 pui de codalb, la 3 luni distanță unul de altul. Ambii par să fi fost ţinuţi în captivitate, ca să fie vânduţi ulterior, pe piaţa neagră. Codalbul este cea mai mare pasăre răpitoare din Europa.
La noi, mai sunt doar 50 de perechi protejate prin lege. Acest pui de codalb a ajuns din Timişoara la Centrul de Reabilitare al animalelor Sălbatice din Târgu Mureş. Vizibil slăbită, pasărea a fost supusă imediat unei investigaţii medicale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tibor: „În fiecare dimineaţă îi dau de mâncare, mănâncă destul de bine, gât de pui, şase bucăţi”.
Iulia Vizi, grupul Milvus: „Acest codalb a ajuns la grupul Milvus, după ce în prealabil a fost ţinut în captivitate încă o lună. Nu era într-o stare fizică deosebită, era slăbit, ceea ce ne-a pus semne de întrebare la modul în care a fost ţinut. În România, legea spune clar că animalele sălbatice nu pot fi ţinute în captivitate.”
Codalbul este spectaculos prin mărime. Cea mai mare pasăre răpitoare din Europa este şi foarte rară.
Papp Tamaş, ornitolog: „Este o pasăre imensă cu anvergura aripilor de 120 cm, nu este o pasăre agilă, este mai leneşă. Dar îşi procură hrana singur”.
Oamenii sunt fascinaţi pentru că este frumos şi impresionant.
Iulia Vizi, grupul Milvus: „Aceste animale au nevoie de condiţii speciale de intreținere şi nu pot fi ţinute în coteţe alături de găini. Are o valoare de trofeu, este o pasăre gigant, reprezintă un fel de onoare de a avea acest animal. Din păcate, pe reţelele de vânzări şi cumpărări din România, aceste cazuri sunt din ce în ce mai dese, mai ales cu păsări.”
Potrivit specialiştilor, în ultima perioadă a luat amploare comerţul ilegal cu animale protejate. În urmă cu trei luni, la acelaşi centru din Târgu Mureş a mai ajuns un pui de codalb, găsit lângă o pădure de un reprezentant al direcţiei silvice din judeţul Arad. Şi atunci, ornitologii au avut suspiciuni că puiul a fost braconat. Valoarea unei astfel de păsări a fost stabilită la 2.700 de euro.