Cum să te răcorești pe caniculă. Ce să faci atunci când trebuie să ieși din casă
Cu canicula nu e de joacă. Temperaturile foarte ridicate pot fi periculoase, atât pentru oameni, cât și pentru animale. Dacă trebuie neapărat să ieși din casă, trebuie să știi câteva lucruri esențiale.
Aceste trucuri de răcorire pe caniculă te vor ajuta pe timpul verii, astfel încât să nu te pui în pericol și să treci cu bine peste temperaturile extrem de ridicate.
Canicula, un pericol pentru sănătate
Canicula este un fel de secetă; o perioadă de aproximativ 40 de zile în medie în care temperaturile cresc și probabilitatea de precipitații scade.
Are loc la mijlocul verii. Se caracterizează printr-o scădere a precipitațiilor și o creștere a temperaturilor.
Fenomenul începe de obicei între 15 și 20 iulie, deși în România, anul acesta, canicula a venit cu câteva zile mai devreme.
În unele zone, temperaturile maxime se situează în jurul valorii de 40ºC.
Canicula nu este un eveniment uniform, adică nu se manifestă peste tot cu aceeași durată și intensitate, iar de multe ori poate fi atenuată de evenimente extreme, cum ar fi impactul unui ciclon tropical sau sosirea unor valuri tropicale.
Se încheie aproximativ la jumătatea lunii august, deși, în ocazii excepționale, se poate prelungi până în septembrie.
Din cauza căldurii sufocante pe care canicula tinde să o genereze, autoritățile oferă câteva sfaturi populației.
• Rămâneți hidratați: creșteți consumul de lichide.
• Protejați-vă de razele soarelui. Nu vă expuneți la soare pentru perioade prelungite între orele 11:00 și 17:00.
• Consumați alimente proaspete.
• Purtați haine deschise la culoare, ușoare, lejere, largi și îmbrăcăminte de protecție solară (pălării).
• Faceți o pauză de cinci minute la umbră în timpul activităților care necesită o expunere prelungită la soare și folosiți o cremă de protecție solară cu factor de protecție solară de 50 sau mai mare.
În fața temperaturilor ridicate, oamenii pot suferi de o serie de afecțiuni, cum ar fi:
• Confuzie
• Insolație
• Convulsii
• Insolație
• Dureri de cap
• Deshidratare
Ce trebuie să faci și să nu faci pe caniculă
• Hidratare constantă
• Evitarea expunerii la soare pentru mai mult de 20 de minute.
• Folosiți cremă de protecție solară
• Nu desfășurați activități fizice între orele 11.00 și 16.00.
• Purtați haine ușoare din bumbac, cu mâneci lungi.
• Păstrați alimentele proaspete pentru a evita
infecțiile
Trucuri de răcorire - Ce să faci când trebuie să ieși din casă
Cel mai bine este să eviți să ieși afară în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei, dar uneori acest lucru nu poate fi evitat.
Atunci când ieși în lumina directă a soarelui, poartă (și aplică în mod regulat) cremă de protecție solară, acoperă-ți capul cu o pălărie și nu uita să faci pauze regulate în interior sau într-o zonă umbrită pentru a evita epuizarea sau insolația.
Purtarea de haine deschise la culoare și lejere te va ajuta, de asemenea.
Căldura scapă prin piele, care este cel mai mare organ din corp.
Pe o vreme caniculară, îmbibarea unui tricou în apă și menținerea lui umedă poate fi foarte eficientă. Dacă preferi să nu umbli cu hainele ude, poți cumpăra spray de răcire sau o apă termală ținută la frigider merge la fel de bine.
Altfel, ia-ți o sticlă rece de apă și udă-ți mâinile și picioarele cu apă rece. Încheieturile și gleznele au o mulțime de puncte de puls, unde vasele de sânge sunt aproape de piele, așa că te vei răci mai repede.
Pe măsură ce transpiri pe parcursul zilei, lichidele pe care le pierzi trebuie să fie înlocuite pentru a evita deshidratarea. Simptomele deshidratării includ gura uscată, amețeli sau confuzie și dureri de cap. Dacă nu este tratată, deshidratarea poate duce la epuizare din cauza căldurii.
Evită cofeina și bea multă apă și, dacă este posibil, băuturi sportive izotonice pentru a reface sărurile, zaharurile și lichidele pierdute.
Nu consuma alcool! Combinația dintre caniculă și câteva pahare de alcool nu este una de bun augur. Alcoolul provoacă deshidratare, care poate avea un efect și mai grav dacă organismul tău se luptă deja să facă față vremii.
Nu te opri la fast-food, dacă ești afară în caniculă. Mănâncă mese ușoare. Când este cald, este mult mai bine să te limitezi la mese ușoare, echilibrate și regulate.
Alimentele cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi căpșunile, castraveții, pepenele roșu și salata, te vor ajuta să te menții hidratat și să nu îți mai fie atât de cald, scrie redcross.org.
De asemenea, poți încerca alimente cu un conținut ridicat de lichide, cum ar fi supele și ciorbele, care contribuie la nivelul de hidratare.
Nu ieși din casă pentru exerciți fizice. Este important să nu îți întrerupi prea mult rutina din cauza vremii călduroase, dar uneori s-ar putea să fii nevoit să o faci. O alergare dimineață devreme sau seara târziu sunt singurele două opțiuni valabile. Este periculos să faci exerciții fizice și efort în soarele arzător al amiezii. În loc să îți păstrezi forma, ai putea să te trezești cu insolație sau deshidratare severă și chiar arsuri solare.
Băuturile care hidratează cel mai mult
Pentru a sta hidratat vara, nu este suficient să stai în casă și să mănânci fructe și legumele sau mese ușoare. Apa este principala băutură pe care trebuie să o consumi pe caniculă. Iată ce altceva poți să mai bei când e foarte cald.
Apa simplă este cea mai bună modalitate de hidratare. Dacă nu bei suficientă, încearcă să ții sticluțe mici la frigider. E mai ușor să bei dintr-o sticlă mică. Alternativ, ia-ți un pahar cu pai încorporat și ține-l lângă tine.
Laptele are calciu și vitamina D, dar conține și proteine pentru a te menține alimentat chiar și în cele mai fierbinți zile. Este un lichid ideal pentru a sta hidratat pe caniculă.
Apă cu infuzie de fructe. Dacă îți este greu să bei apă simplă toată ziua, infuzarea apei cu fructe este o modalitate sănătoasă de a adăuga aromă fără a adăuga zahăr. Pune lămâie și busuioc, castravete cu mentă sau orice fructe preferi.
Băuturi sportive. Reclamele fac ravagii cu privire la puterea de hidratare a băuturilor sportive. Electroliții pot face ca hidratarea să fie mai eficientă. Băuturile sportive au, de asemenea, un gust mai aromat decât apa, așa că sunt mai ușor de băut rapid pentru cei care se forțează să se hidrateze sau care au nevoie de o hidratare rapidă, cum ar fi sportivii. Dar ai grijă la conținutul de zahăr și carbohidrați, mai ales dacă nu faci exerciții fizice.
Limonada este o băutură clasică de vară care nu numai că te răcorește, dar ajută și la prevenirea deshidratării. În plus, limonada ajută la digestie, ajută la menținerea sub control a glicemiei și stimulează și pierderea în greutate. Poți chiar să zdrobești câteva frunze de mentă și să le adaugi în limonadă pentru o aromă mai răcoritoare.
Deși există multe moduri de a rămâne răcoros, ceaiul rece poate fi cel mai plăcut și mai încântător. Ceaiul cu gheață este o opțiune excelentă pentru a rămâne hidratat în timpul verii. Dar nu vorbim despre ceaiul rece din comerț, ci băutura preparată chiar la tine acasă, fără adaos de zahăr. Poți pune mentă și lămâie sau puțină miere.
Alte variante pentru a rămâne hidratat sunt apele carbogazoase sau sucurile făcute cu sirop neîndulcit.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: canicula, evergreen, lichid, myimpact,
Dată publicare:
13-07-2023 15:29