Trucul pentru a elimina grăsimea întărită de pe tigăi cu ketchup. Îți va face viața mai ușoară

Curatarea tigăilor
Shutterstock

Una dintre cele mai neplăcute sarcini pe care le au gospodinele în bucătărie este curățarea și spălarea tigăilor după ce au gătit ceva cu grăsime. Odată întărită și uscată grăsimea de pe vase, este mai dificil de curățat.

Iată cum puteți elimina rapid grăsimea întărită pe tigăi folosind un truc simplu cu ketchup, un aliment pe care majoritatea îl avem în casă.

Grăsimea întărită pe tigăi, greu de eliminat

Multă lume se confruntă cu problema curățării grăsimii arse de pe fundul tigăilor. Deși unii aleg să renunțe la tigăi atunci când consideră că acestea sunt mult prea murdare, există diverse metode eficiente pentru a elimina grăsimea arsă. Printre acestea se numără bicarbonatul de sodiu, oțetul, sarea, ketchup-ul, precum și produsele specializate din comerț, cum ar fi spray-urile degresante, etc.

În mod general, grăsimea se poate lipi puternic de suprafața tigăilor din cauza temperaturilor ridicate la care este expusă în timpul gătitului. Aceasta poate forma un strat gros și rezistent, care devine dificil de îndepărtat. De asemenea, anumite tipuri de grăsimi sau uleiuri pot avea tendința de a se carboniza sau de a forma depuneri persistente atunci când sunt supuse la temperaturi înalte, ceea ce contribuie la dificultatea curățării.

Este important să întreținem tigăile înainte ca petele uleioase persistente să devină o problemă majoră la următoarea utilizare. În loc să vă luptați cu aceste pete după fiecare gătire, puteți adopta anumite strategii și tehnici pentru a menține tigăile curate și strălucitoare, scrie Lovetoknow.com.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Unul dintre modurile eficiente de a curăța grăsimea arsă de pe fundul tigăilor este folosind bicarbonat de sodiu. Puteți pregăti o pastă densă din bicarbonat de sodiu și apă oxigenată, la care adăugați câteva picături de detergent de vase. Aplicați această pastă pe fundul tigăii folosind un burete abraziv și lăsați-o să acționeze timp de 30 de minute până la o oră înainte de a freca grăsimea îndepărtată.

Pentru tigăile anti-aderente, o altă opțiune este curățarea cu oțet. Umpleți chiuveta cu oțet nediluat și lăsați tigaia să stea în oțet timp de aproximativ o oră înainte de a folosi un burete abraziv și puțin detergent pentru a îndepărta grăsimea înmuiată.

În cazul în care optați pentru curățarea cu sare și oțet, trebuie să aveți grijă să nu deteriorați finisajul tigăii. Lăsați tigaia să se înmoaie în oțet alb și presărați sare pe partea de jos a acesteia. Folosiți apoi un burete abraziv îmbibat în detergent pentru a freca intens grăsimea arsă.

Curatarea tigăilor

Trucul cu ketchup

Un alt truc eficient este curățarea cu ketchup. Deși poate părea neobișnuit, acoperirea fundului tigăii cu ketchup și lăsarea acestuia să acționeze timp îndelungat poate ajuta la înmuierea și îndepărtarea grăsimii arse.

Aciditatea roșiilor și a altor ingrediente pe care acest sos le conține te poate ajuta să scapi de arsurile încăpățânate de pe fundul tigăii. Tot ce trebuie să faci este să aplici un strat de ketchup pe tigaie, îl lăsați să acționeze aproximativ 30 de minute, apoi frecați cu un burete, conform Tasteofhome.com.

Greșeala pe care o facem în curățarea tigăilor

Curățarea tigăii de grăsime întărită poate fi o provocare în adevăratul sens al cuvântului, iar încercarea de a restabili strălucirea, oamenii pot comite anumite greșeli care să complice și mai mult procesul de curățare.

Una dintre cele mai întâlnite greșeli este folosirea excesivă a detergentului în timpul curățării tigăii. Mulți oameni cred că o cantitate generoasă de detergent va accelera procesul de îndepărtare a grăsimii întărite, însă acest lucru poate avea consecințe neașteptate. Reziduurile de detergent rămase pe suprafața tigăii pot afecta gustul și calitatea preparatelor gătite ulterior, deci este recomandat să folosiți o cantitate moderată de detergent și să clătiți bine tigaia după curățare.

Un alt aspect important este legat de lăsarea tigăii înmuiate în apă pentru o perioadă îndelungată. Deși pare tentant să lași tigaia să se înmoaie în apă în speranța că grăsimea întărită va fi mai ușor de îndepărtat, acest obicei poate afecta negativ suprafața tigăii. Lăsarea tigăii în apă pentru prea mult timp poate deteriora stratul protector al acesteia și poate duce la probleme precum ruginirea ei. Este mai indicat să folosiți metode mecanice, cum ar fi utilizarea unei spatule din plastic, pentru a îndepărta grăsimea încăpățânată și să evitați să lăsați tigaia înmuiată mai mult de o oră în apă.

De asemenea, folosirea temperaturii prea înalte pentru curățarea tigăii poate agrava situația. Mulți oameni încearcă să elimine grăsimea arsă prin încălzirea tigăii la temperaturi extreme, însă acest lucru poate face ca grăsimea să se topească și să se răspândească pe toată suprafața, făcând procesul de curățare și mai dificil. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră

Când Stamatis Moraitis avea 66 de ani, medicii i-au spus că mai are de trăit între șase și nouă luni. O decizie pe care a luat-o i-a schimbat viața.

Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi
Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi

Cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale, în fiecare an, este sărbătorită Duminica Floriilor, marcând retrăirea momentului când Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalimului.

De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția
De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția

Cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, piețele și păstrăvările au fost pline de oameni. Este a doua dezlegare la pește în postul Paștelui.  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.