Europenii ne dau 1 miliard de € ca să salvăm păsări pe cale de dispariție

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 02 Martie 2018 18:15
Categorie: Social

Ministerul Agriculturii dă bani pentru salvarea unei dintre cele mai rare specii de păsări din România: acvila ţipătoare. De o frumuseţe imperială, pasărea a fost aproape exterminată în urma agriculturii intensive şi a distrugerii habitatului.

Fermierii din cinci judeţe din ţară pot accesa fonduri europene pentru a salva specia. Ei trebuie să-şi lase terenurile necultivate şi fără îngrăşăminte chimice, pentru a asigura hrană naturală acestor păsări. Fondurile alocate pentru acest proiect, care include şi alte specii de păsări, depăşesc 1 miliard de euro.

Acvilele ţipătoare mici sunt păsări rare iar 2000 dintre ele îşi fac cuibul vara şi în România. Aleg locuri liniştite, de regulă lângă păduri. Se hrănesc de regulă cu reptile şi mamifere mici - şerpi, broaşte, şoareci sau iepuri, care au dispărut însă din cauza agriculturii intensive şi a folosirii pesticidelor.

Un bărbat din Mureş este unul dintre zecile de fermieri care au terenuri în zona ariei protejate în interiorul arcului carpatic: Munţii Făgăraş, Sibiu, Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

"Am teren două hectare jumate lângă pădure. Aș putea să las pentru asta terenul. Păsărilor le place acolo lângă pădure", susține acesta. 

Agricultorii care cultivă orz, grâu şi alte păioase trebuie să aloce păsărilor cel puţin 20 la sută din suprafeţele cultivate. Astfel acvilele ar putea găsi suficientă hrană. De asemenea, este interzisă utilizarea chimicalelor, dar şi a utilajelor grele. Nu sunt admise nici culturile de rapiță, porumb şi floarea soarelui, care le împiedică pe acvile să îşi caute prada.

"Fermierii pot să aplice pachetul acvila pe terenuri arabile, respectând anumite condiţii pot să primească până la 200 euro pe hectar", explică Papp Tamaş, ornitolog.

Dacă fermierii lucrează cu utilaje uşoare sau chiar manual, subvenţia pe teren este între 190 şi 265 de euro pe an.

"Una dintre cele mai importante populaţii de acvila ţipătoare mică se afla în România, asta dacă ne gândim că la nivel mondial avem 20 de mii de perechi. În România avem 2300 de perechi care cuibăresc", explică Iulia Vizi, reprezentant grupul Milvus.

Până anul trecut ţara noastră putea să se mândrească şi cu o vedetă a acestei specii, acvila Arli, de la care ornitologii au putut să adune date importante despre aceste păsări protejate. Migraţia ei este extrem de lungă: trei continente şi 20 de ţări. Doar că emiţătorul GPS pe care acvila Arli îl avea pe spate nu a mai emis semnal din luna septembrie a anului trecut, iar ornitologii cred că a murit undeva la graniţa dintre Sudan şi Uganda.

În urmă cu câţiva ani, Lisa, o altă acvilă din România, şi-a pierdut viaţa într-o zonă de război din Africa. Membrii unui trib ar fi ucis-o cu pietre. Apoi, şeful tribului şi-a pus la gât emiţătorul păsării.

 

Momentul în care o pasăre ibis își face apariția într-un studio de televiziune din SUA
Momentul în care o pasăre ibis își face apariția într-un studio de televiziune din SUA
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ionuț
Motivul pentru care tinerii români se desprind greu de casa părintească. Argumentul lui Ionuț
Școli din Capitală, înfrumusețate de artiști stradali: ”Într-o prima fază oamenii au fost reticenți”
Vinul fiert, vedeta sărbătorilor de iarnă. Cele mai căutate reţete în preajma Crăciunului
Jocul de-a Moș Crăciun Secret i-a cucerit pe români. Bucuria pe care o puteţi aduce unui coleg
Un prahovean îl invită pe Papa Francisc în România. Problema pe care o are cu autoritățile
Fetița jandarmeriței ucise pe ”trecere” are nevoie urgentă de ajutor pentru tratament
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință