Tradiții de Lăsata Secului 2023. Românii iau masa în familie și își vizitează nașii pe 26 februarie
Lăsata Secului de Paște are loc duminică, 26 februarie 2023, cu o zi înainte de intrarea în Postul Paștelui 2023.
În ziua de Lăsata Secului de Paște, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. În multe zone rurale din țară, Lăsata Secului marchează intrarea în noul an agrar.
Lăsata Secului pe 26 februarie 2023
În 2023, Lăsata Secului va fi duminică, pe 26 februarie. Practic, aceasta este ultima zi în care creștinii mai au voie să consume alimente de dulce.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După această zi, pe 27 februarie va începe Postul Paștelui sau Postul Mare, iar timp de 48 de zile, creștinii ortodocși nu vor consuma lactate sau alte produse de origine animală.
De asemenea, este interzis consumul de alcool și tutun.
Postul trupesc trebuie să fie însoțit și de cel sufletesc. Ceea ce înseamnă că dincolo de aspectul mâncării, credincioșii trebuie să renunțe la gânduri necurate, gesturi nepotrivite, și să fie mai buni cu cei din jur.
Tradiții importante de Lăsata Secului
Există o serie de tradiții și de obiceiuri care se țin în ziua de Lăsata Secului, dinaintea sărbătorii Paștelui.
În această zi, finii merg la nași cu plocon, care înseamnă o găină friptă, un colac mare, sau o turtă și o sticlă de vin. În acest fel, finii își cer iertare de la nași pentru toate greșelile pe care le-au făcut, iar după ce se împacă, se așează în jurul unei mese mari.
În unele zone din țară, după ce se servește masa, se spală vasele și se așează cu gura în jos pentru a ține la distanță necazurile.
În alte zone se pregătește o masă cu bucate alese și se invită toate rudele pentru a petrece împreună.
În sudul țării, gazda leagă o bucată de halviță cu o sfoară și se plimbă prin fața tinerilor oaspeți, iar aceștia trebuie să o prindă cu gura. Cel care va prinde halvița o va păstra ca recompensă.
În Muntenia, de Lăsata Secului, gospodinele prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, pentru ca relația să rămână dulce în timpul Postului Paștelui.
De Lăsata Secului, în Transilvania și Banat are loc sărbătoarea Alimori, cunoscută sub denumirea de obiceiul Opaițelor.
Oamenii se adună pe câmp sau pe dealuri și aprind un foc mare din opaițe confecționate chiar de ei. Opaiţele pot fi făcute din diferite tipuri de materiale.
Tradiția spune că focul aprins din opaițe are rol de purificare și alungă spiritele rele.
După ce aprind focurile, oamenii consumă alimente de dulce și beau vin fiert.
Ce cadouri se oferă nașilor de Lăsata Secului
De Lăsata Secului se obișnuiește ca finii să meargă în vizită la nași și să le ofere cadouri. Acestea pot fi natură simbolică, ca de exemplu o ramă foto, sau ceva care să fie reprezentativ pentru cuplu. În funcție de posibilitățile materiale, se mai pot oferi un set de îngrijire personală, un set de pahare sau o lenjerie de pat.
Sursa: crestinortodox.ro
Etichete: traditii si obiceiuri, postul pastelui, lasata secului,
Dată publicare:
25-02-2023 16:59