Sfaturi de la nutriționiști pentru postul Paștelui. La ce trebuie să fie atenți românii
Am intrat în Postul Paștelui, iar nutriționiștii ne atrag atenția că este foarte important să mâncăm sănătos și echilibrat în această perioadă, și să avem grijă și de trup și de suflet.
Stresul cauzat de pandemie, dar și lipsa mișcării din ultimul an, ne-au slăbit organismul, care este acum mai predispus la îmbolnăviri.
În acest an, catolicii şi ortodocşii vor sărbători Pastele la distanţă de o lună. Postul Paştelui este cel mai lung şi mai anevoios din cele patru posturi importante din an.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Părintele Vasile Ioana: "Postul cel Mare e cum e ploaia, vezi? E un pic neplăcut, ştii, că plouă, dar defapt, dacă suntem înţelepţi, vedem că ploaia aduce beneficii, ploaia întreţine viaţa, ploaia este viaţa. Aşa e şi postul, e un pic mai greu, da, nu mai mănânci ciocolată aia care îţi plăcea, dar în locul acelei ciocolate, starea de bine poate fi întreţinută de relaţia cu Dumnezeu, de o rugăciune profundă."
Până la Paște, credincioșii sunt îndemnaţi să renunţe la carne, lapte şi ouă. Iar nutriţioniştii îi sfătuiesc să fie mai atenţi la mâncare. În această perioadă devenim mai sensibili, iar pandemia este un stres în plus pentru organism, pe care trebuie să îl luăm serios în seamă.
Șerban Damian, nutriţionist: "Dacă mai vorbim şi de momentul special pe care îl parcurgem, pandemie, cu toate restricţiile, mai ales pe partea de mişcare, unii oameni sunt mai predispuşi să se îmbolnăvească, iar principalul risc este îngrăşarea. Ar trebui să fim atenţi la cantităţi în primul rând, ca şi înainte, cantităţile sunt importante şi nu ar trebui să facem exces de grăsimi, de uleiuri."
În această perioadă de post, lipsa proteinelor poate crea probleme pentru organism, spun medicii. Iar grijile ne pot împinge spre consumul excesiv de dulciuri, cu care să compensăm această lipsă. Însă legumele, gătite corespunzător, pot fi un înlocuitor excelent.
Alexandru Dumitru, chef: "Ciorba de salată, ciorba de spanac, mâncărica de spanac cu mămăligă. Găsim variante. Şi dacă vrem ceva mai modern, putem să facem conopidă la cuptor, coaptă întreagă, sau putem să facem un chec de conopidă. Putem să facem rădacinoase coapte. Se găsesc, putem să facem o supă cremă de urzici, la fel, care poate să fie foarte, foarte hrănitoare."
Tarabele din piaţă sunt pline deja de trufandalele de primăvară. Găsim salată, ridichi, ceapă verde şi urzici: între 1 şi trei lei legătura.
O treime dintre români declară că ţin postul Paştelui.