Lăsata Secului, tradiții și obiceiuri. Foc imens, aprins pentru alungarea spiritelor rele
De Lăsata Secului, sute de oameni din Sebeş au aprins duminică seara un foc imens, pentru purificare şi alungarea spiritelor rele.
Obiceiul Opaițelor, ritual păgân la origini, se respectă cu sfințenie în fiecare an odată cu intrarea în postul Paștelui. Oamenii au petrecut cu gogoși și vin fiert, mai ales că urmează șapte săptămâni de post aspru.
Participanţii s-au pregătit din timp pentru a-şi confecţiona opaiţe speciale. Apoi, le-au învârtit în aer pentru purificare şi alungarea spiritelor rele.
Tânără: "Opaiţele sunt făcute din diferite tipuri de materiale, pe care le îmbibam în petrol şi le lăsăm acolo timp de 24 de ore, apoi ele se usucă şi sunt legate cu o sârmă groasă de oţel."
Localnicii se plâng că obiceiul şi-a pierdut din farmecul de odinioară, însă e bine că se respectă în fiecare an.
Tânără: "Ne bucurăm de sărbătoarea alimorilor, zise şi opaiţe, şi încercam să îi facem pe toţi să păstreze mai departe tradiţia noastră."
Oamenii s-au înfruptat din bucate de dulce toată seara. Peste o mie de gogoşi au fost aduse şi vinul fiert a curs din belşug.
Tânără: "Este o tradiţie să facem gogoşi, să facem opaiţe. Cu un vin fiert servim pe toată lumea. Postul e mai greu, dar sperăm să treacă cu bine."
Evenimentul a fost organizat într-un parc din oraş, iar autorităţile s-au asigurat că au fost luate toate măsurile de siguranţă înainte.
Dorin Nistor, primar Sebeş: "Vom continua să ducem lucrurile mai departe şi bineînţeles să vorbim unii cu alţii, pentru că asta trebuie să rămână permanent legătura dintre oameni."
Postul Paştelui este cel mai lung din an şi se întinde pe o perioadă de şapte săptămâni.